Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Rezort školstva chce podporiť bezpečnosť školských sietí

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Projekt Národný centrálny uzol podľa rezortu nadväzuje na existujúce iniciatívy a bude riešený paralelne s už prebiehajúcim projektom Digitálna infraštruktúra škôl.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Rezort školstva chce zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť školských sietí, podporiť ich bezpečnosť, konektivitu a efektívnu prevádzku. Pripravuje projekt Národný centrálny uzol zameraný na podporu digitálnej infraštruktúry v školách. Má podporiť školské siete prostredníctvom moderných nástrojov na konfiguráciu, monitoring a ochranu pred kybernetickými hrozbami. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Projekt Národného centrálneho uzla bude významným krokom vpred pre slovenské školstvo. Jeho realizácia nám umožní vytvoriť modernú a bezpečnú digitálnu infraštruktúru, ktorá bude kľúčová pre podporu škôl a kvalitného vzdelávacieho prostredia," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Podotkol, že projekt posilní aj pripravenosť žiakov a učiteľov na výzvy digitálnej transformácie.

Projekt Národný centrálny uzol podľa rezortu nadväzuje na existujúce iniciatívy a bude riešený paralelne s už prebiehajúcim projektom Digitálna infraštruktúra škôl. "Cieľom je nielen poskytnúť školám potrebné fyzické prvky infraštruktúry, ale aj zabezpečiť ich dlhodobú a udržateľnú prevádzku," doplnilo MŠVVaM s tým, že projekt je v súlade aj s novým vzdelávacím programom. Ten podľa neho zahŕňa aj rozvoj digitálnych kompetencií ako jeden z kľúčových prvkov.