Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Rezort školstva chce rozvíjať zručnosti na poli podnikania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako rezort doplnili, cieľom programu podnikavosti je transformovať vnímanie a prístup účastníkov k inováciám, podnikateľskému mysleniu a riešeniu komplexných problémov.

Bratislava 10. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR chce rozvíjať a posilňovať zručnosti mladých talentov na poli podnikania. Taktiež poskytnúť študentom skúsenosti s reálnym podnikaním a priamy kontakt s významnými mentormi a podnikateľmi. Vláda na stredajšom rokovaní schválila, že rezort školstva bude spolugestorom jedného z opatrení Akčného plánu Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií 2030.

"MŠVVaM podporí vytváranie nových firiem prostredníctvom akceleračného programu a programu podnikavosti, ako aj financovaním služieb spojených s vycestovaním najlepších projektov vybraných akcelerátorom na cestu do USA," priblížili vo vlastnom materiáli.

Cieľom akceleračného programu je podľa nich podporiť inovácie na školách a identifikovať talent v regiónoch Slovenska, poskytnúť študentom skúsenosti s podnikaním a ponúknuť im priamy kontakt s významnými mentormi a podnikateľmi. Počas pobytu budú mať startupy možnosť zúčastňovať sa mentoringových, workshopových a networkingových aktivít s cieľom akcelerovať svoj produkt alebo službu.

Ako doplnili, cieľom programu podnikavosti je transformovať vnímanie a prístup účastníkov k inováciám, podnikateľskému mysleniu a riešeniu komplexných problémov. Objasnili, že ich úlohou bude generovať, rozvíjať a testovať inovatívne riešenia pre vopred definované výzvy. Z oboch programov postúpi jeden startup. Dva víťazné startupy teda podľa nich budú mať možnosť vycestovať na Georgia Institute of Technology, kde sa môžu prezentovať investorom a zoznámiť sa s americkým trhom.

"Zakomponovanie ministerstva školstva ako spolugestora opatrenia umožňuje riešiť problém nedostatočných podnikateľských zručností študentov, a tým podporiť kariérne rozhodnutia v prospech zakladania vlastného podnikania a inovatívnych spoločností," poznamenali v predkladacej správe.