Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Rezort školstva chce určiť sumu maximálneho školného pre externistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom návrhu opatrenia je určiť maximálne sumy ročného školného, ktoré sa týkajú verejných a štátnych VŠ a sú určené pre študijné programy poskytované v externej forme štúdia.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR chce ustanoviť sumu maximálneho ročného školného na akademický rok 2025/2026 pre externú formu štúdia na verejných a štátnych vysokých školách (VŠ). Vyplýva to z návrhu opatrenia, ktoré je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Cieľom návrhu opatrenia je určiť maximálne sumy ročného školného, ktoré sa týkajú verejných a štátnych VŠ a sú určené pre študijné programy poskytované v externej forme štúdia. "Pri určení maximálneho ročného školného sa zohľadňuje dotácia na uskutočňovanie akreditovaných študijných programov," poukázal rezort.

Ako vysvetlil, pre určenie dotácie sú rozhodujúce kritériá ako ekonomická náročnosť poskytovaných programov, začlenenie VŠ, kvalita a ďalšie hľadiská súvisiace so zabezpečením výučby. Suma finančných prostriedkov pre jednotlivé verejné VŠ určená na základe týchto kritérií závisí od "výkonu" školy pri poskytovaní vysokoškolského vzdelávania. "Vo výkone je zohľadnená kvalita poskytovaného vzdelávania, ale aj ekonomická náročnosť poskytovaných študijných programov," priblížilo ministerstvo.

Najnižšie maximálne ročné školné majú mať študenti študijných odborov filozofia, historické vedy, politické vedy, právo, psychológia, sociálna práca, sociológia a sociálna antropológia, teológia či vedy o umení a kultúre. Na prvom stupni by mali študenti týchto odborov platiť 1900 eur, na druhom 2690 eur a na treťom 5360 eur. Na treťom stupni by maximálnu výšku školného v hodnote 5360 eur mali platiť aj študenti odborov ekonómia a manažment, filológia, logopédia a liečebná pedagogika, mediálnych a komunikačných štúdií, ošetrovateľstva, pôrodnej asistencie, učiteľstva a pedagogických vied a vied o športe.

Najvyššie maximálne ročné školné majú platiť študenti odboru veterinárske lekárstvo. Na prvom stupni to má byť suma 7290 eur, na druhom 10.160 eur a na treťom 6480 eur. V prípade spojeného prvého a druhého stupňa to má byť 8450 eur. Študenti zubného lekárstva by za spojený prvý a druhý stupeň mali platiť 6100 eur a za tretí stupeň štúdia 14.590 eur.

Dátum účinnosti sa navrhuje od 1. októbra tohto roka.