Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Do vesmíru poletela ďalšia slovenská družica GRBBeta

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

GRBBeta nadväzuje na úspešnú misiu družice GRBAlpha, ktorá od svojho vypustenia v marci 2021 detegovala viac ako 140 gama zábleskov.

Bratislava 11. júla (TASR) - Do vesmíru poletela ďalšia slovenská družica GRBBeta. Nová nosná raketa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) - Ariane 6 v utorok (9. 7.) úspešne odštartovala na prvý let. Tento historický štart priniesol do vesmíru množstvo projektov vrátane štvrtého slovenského satelitu. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Úspešné vypustenie slovenského satelitu GRBBeta na historickej misii Ariane 6 je nesmierne dôležitým míľnikom pre slovenský vesmírny výskum. Tento projekt, ktorý vznikol za podpory nášho ministerstva, ukazuje, že Slovensko dokáže prispieť k medzinárodnej vedecko-výskumnej spolupráci na najvyššej úrovni," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

GRBBeta nadväzuje na úspešnú misiu družice GRBAlpha, ktorá od svojho vypustenia v marci 2021 detegovala viac ako 140 gama zábleskov. Vznikla za finančnej podpory MŠVVaM. Projekt realizovala Technická univerzita v Košiciach, letecká fakulta, v spolupráci s rôznymi zahraničnými partnermi.

Štart rakety Ariane 6 bol podľa rezortu dôležitým míľnikom pre ESA, pretože išlo o prvý let novej nosnej rakety, ktorá bola vyvíjaná v rámci vesmírneho programu ESA.