Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Rezort školstva nemá zákonnú kompetenciu zriadiť ZŠ či nové triedy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa ministerstva obec ako väčšinový zriaďovateľ základných škôl podľa zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve vytvára podmienky na plnenie povinnej školskej dochádzky.

Bratislava 28. augusta (TASR) – Rezort školstva nemá žiadnym zákonom ustanovenú kompetenciu priamo riešiť problematiku plnenia povinnej školskej dochádzky tým, že by napríklad zriadil základnú školu alebo nové triedy v už existujúcich školách. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVsŠ) SR.

"Ministerstvo si v uvedomuje vážnosť situácie súvisiacej so zabezpečovaním podmienok na plnenie povinnej školskej dochádzky detí, osobitne na národnostne zmiešanom území v ich materinskom jazyku," uviedol rezort školstva, ktorý reagoval na zmenu, ktorú navrhujú poslanci ĽSNS v novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Prístup detí žijúcich na národnostne zmiešaných územiach k vzdelávaniu v slovenskom jazyku by sa mal zlepšiť, a to zavedením povinnosti pre štát zriadiť v obci, v ktorej tvoria občania slovenskej národnosti menšinu, slovenskú základnú školu. Stať sa tak má v prípade, ak o jej zriadenie požiadajú zákonní zástupcovia starajúci sa spolu minimálne o päť školopovinných detí, tvrdí ĽSNS.

Ministerstvo školstva pripomenulo, že obec ako väčšinový zriaďovateľ základných škôl podľa zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve vytvára podmienky na plnenie povinnej školskej dochádzky. "Ak ju obec nezabezpečí podľa tohto zákona, môže základnú školu zriadiť okresný úrad v sídle kraja," uviedlo ministerstvo. Podľa neho by do budúcna mohla byť riešením zmena zákona takým spôsobom, aby sa slovenské deti mohli učiť po slovensky vo svojich školských obvodoch.

"Priebežne rokujeme s viacerými zriaďovateľmi, s cieľom v rámci svojich kompetencií pomôcť pri riešení konkrétnych problémov spojených s vytváraním podmienok na plnenie povinnej školskej dochádzky detí v ich materinskom jazyku," uviedol rezort školstva s tým, že okrem toho poskytuje aj odbornú pomoc a hľadá riešenia smerujúce k odstráneniu problémov. Ide napríklad o rokovanie so starostom obce Rohovce, primátorom mesta Šamorín či so starostami obcí Kvetoslavov a Hviezdoslavov.