Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu vesmírneho sektora

Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD). Foto: TASR- Martin Baumann

Prioritne budú podporené projekty, ktoré majú medzinárodný potenciál a prispejú k zapojeniu Slovenska do aktivít Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Vesmírneho programu Európskej únie.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Rezort školstva vyhlásil v piatok (18. 10.) výzvu na výskumno-vývojové projekty týkajúce sa vesmírnych technológií s názvom SPACE - Špičkový výskum a vývoj od myšlienky k produktu. Výška prostriedkov určených na vyčerpanie je desať miliónov eur. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Mnohé startupy preukázali značný potenciál aj vo vesmírnom priemysle. Takéto výzvy nám umožnia posilniť spoluprácu s ostatnými krajinami v oblasti technológií, vedy a inovácií, čo otvorí nové príležitosti na spoločné projekty a misie," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Prioritne budú podporené projekty, ktoré majú medzinárodný potenciál a prispejú k zapojeniu Slovenska do aktivít Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Vesmírneho programu Európskej únie. "Také, ktoré prinesú konkurencieschopné výsledky na globálnej úrovni a posilnia postavenie Slovenska v oblasti vesmírnych technológií," spresnilo MŠVVaM.

Rezort vysvetlil, že financie majú prispieť k ďalšiemu zvýšeniu medzinárodnej konkurencieschopnosti výskumníkov a slovenských firiem v oblastiach, ako je napríklad elektrotechnika, softvérový vývoj alebo strojárstvo. "Posilnia ich schopnosť získavať kontrakty ESA a projekty v rámci programov EÚ," doplnilo MŠVVaM. Slovensko sa stalo pridruženým členom ESA v roku 2022.

Projekt je podporený zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Slovensko. Výzva bude otvorená do konca marca 2025.