Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Rezort školstva zhrnul pravidlá ospravedlňovania neprítomnosti žiakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo výnimočných prípadoch môže škola vyžadovať lekárske potvrdenie aj pre kratšie obdobia neprítomnosti, najmä ak ide o opakovanú neprítomnosť.

Bratislava 27. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR zhrnulo pravidlá ospravedlňovania neprítomnosti žiakov v škole z dôvodu ochorenia. Nedávno vydalo usmernenie. Pre základné a stredné školy nie je lekárske potvrdenie potrebné do päť dní a pre materské školy do sedem dní. Pri dlhšej neprítomnosti alebo opakovanom ospravedlňovaní je potrebné potvrdenie od lekára. Informuje o tom na svojom webe.

"Ak neprítomnosť z dôvodu ochorenia trvá maximálne päť (pre základné a stredné školy) alebo sedem (pre materské školy s povinným predprimárnym vzdelávaním) po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, pri ospravedlňovaní nie je potrebné predkladať potvrdenie od lekára. Ak neprítomnosť prekročí tieto limity, vyžaduje sa potvrdenie od lekára," uviedol rezort.

Ako doplnil, vo výnimočných prípadoch môže škola vyžadovať lekárske potvrdenie aj pre kratšie obdobia neprítomnosti, najmä ak ide o opakovanú neprítomnosť alebo ak sú dôvody na podozrenie z účelového ospravedlňovania. "Zákonný zástupca alebo plnoletý žiak musí bezodkladne informovať školu o dôvode neprítomnosti a predložiť potrebné doklady. Musí takisto informovať školu o akýchkoľvek zdravotných problémoch, ktoré môžu ovplyvniť dochádzku," poznamenalo MŠVVaM.

Usmernenia boli prijaté s cieľom zjednotiť a sprehľadniť pravidlá pre všetky školy, čím sa podľa rezortu zabezpečí lepšie dodržiavanie povinnej školskej dochádzky a predprimárneho vzdelávania. Podrobnosti o nových pravidlách vrátane vzorov lekárskych potvrdení a ďalších dokumentov sú dostupné na oficiálnej webovej stránke ministerstva školstva.