Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Projekt Šanca na návrat 2 má znížiť recidívu

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Projektový manažér Šance na návrat 2 Jakub Ľorko poukázal na to, že už prvým projektom prešlo viac ako 3800 odsúdených osôb.

Bratislava 23. júla (TASR) - Cieľom národného projektu Šanca na návrat 2 je znižovať recidívu a pomôcť odsúdeným po prepustení z výkonu trestu odňatia slobody začleniť sa do spoločnosti. Projekt sa zároveň v porovnaní s predošlým, Šanca na návrat 1, rozšíri o oblasť probačnej a mediačnej služby. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol štátny tajomník ministerstva spravodlivosti (MS) Michal Sedliak. Realizovať sa má do roku 2029.

Sedliak ďalej vysvetlil, že v rámci projektu sú zriadené takzvané výstupné oddiely, v ktorých už počas výkonu trestu majú odsúdení prístup k rôznym zdrojom informácií. Zároveň bola vytvorená špeciálna aplikácia, cez ktorú si vedia nájsť prácu alebo ubytovanie.

Projektový manažér Šance na návrat 2 Jakub Ľorko poukázal na to, že už prvým projektom prešlo viac ako 3800 odsúdených osôb. Pri druhom projekte je predpoklad ešte vyšší, merateľný ukazovateľ je približne 4600 osôb. Doplnil tiež, že projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. "Je to projekt za necelých 18 miliónov eur," uviedol.