Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Pre bezpečnosť na školách je dôležité aj vzdelávanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR na konferencii zdôraznil, že bezpečnosť prostredia na školách nemá vplyv iba na priame obete, ale aj na celú komunitu ľudí.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Pre bezpečnosť na školách je podľa Ministerstva vnútra (MV) SR dôležité aj adekvátne vzdelávanie, budovanie dôvery, správne nastavenie procesov a včasná reakcia. TASR o tom informoval hovorca MV SR Matej Neumann. K téme usporiadalo v spolupráci s Akadémiou Policajného zboru, so Žilinskou univerzitou v Žiline, s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR a Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR aj vedecko-odbornú konferenciu.

"Napriek poklesu celkovej trestnej činnosti na Slovensku súčasná doba priniesla nové výzvy vrátane rizika násilia v školskom prostredí. Ochrana mäkkých cieľov, najmä v školskom prostredí, je pritom kľúčová. V školách sa nebuduje iba budúcnosť detí, ale aj budúcnosť nás všetkých vrátane smerovania našej spoločnosti," vyhlásila štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská.

Riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR na konferencii zdôraznil, že bezpečnosť prostredia na školách nemá vplyv iba na priame obete, ale aj na celú komunitu ľudí. "Naším cieľom je posilniť schopnosť škôl identifikovať riziká a implementovať účinné preventívne opatrenia," uviedol.

Vedúci oddelenia krízového manažmentu MŠVVaM SR Maroš Borza si myslí, že nácviky v oblasti ochrany života a zdravia sú od materských škôl až po stredné školy nevyhnutné.