Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: SR by mala vypovedať dohovor o úprave občianstva

Na snímke noví vysokoškolskí profesori a profesorky po vymenovaní prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Foto: TASR - Martin Baumann

Ako ministerstvo uviedlo, Maďarsko považuje dohovor neplatný od roku 1999. Česká republika ukončila jeho platnosť v roku 2000.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovenská republika by mala podľa Ministerstva vnútra (MV) SR vypovedať vyše 60 rokov starý dohovor o úprave niektorých otázok občianstva medzi Československou socialistickou republikou a Maďarskou ľudovou republikou. Vyplýva to z materiálu, ktorý predložil rezort vnútra do medzirezortného pripomienkového konania.

"Účelom dohovoru je zamedziť vzniku dvojakého občianstva detí narodených rodičom, z ktorých jeden je štátnym občanom Slovenskej republiky a druhý štátnym občanom Maďarska. Dohovor tak zbavuje deti s dvojakým štátnym občianstvom jedného občianstva," píše rezort v materiáli.

MV upozorňuje, že takýto postup je v rozpore s ústavou, Európskym dohovorom o občianstve aj so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv. Rezort v materiáli podotkol, že podľa deklarácie ľudských práv nemôže byť nikto občianstva svojvoľne zbavený.

Ako ministerstvo uviedlo, Maďarsko považuje dohovor neplatný od roku 1999. Česká republika ukončila jeho platnosť v roku 2000. Slovensko by sa dohovorom malo prestať riadiť po 12 mesiacoch od doručenia oznámenia o vypovedaní maďarskej strane. Vypovedanie dohovoru ešte musí schváliť vláda, parlament aj prezident SR.