Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Na Taiwane platí výstraha pred tajfúnom Gaemi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenským občanom, nachádzajúcim sa na Taiwane v spomenutých oblastiach, odporúča riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek.

Bratislava 23. júla (TASR) - Vo viacerých okresoch Taiwanu platí od utorka výstraha pred tajfúnom Gaemi. Očakáva sa, že oko tajfúnu prejde naprieč Taiwanom v stredu (24. 7.). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na webe.

"V zasiahnutých oblastiach možno očakávať prívalové dažde s úhrnnými zrážkami do 200 milimetrov a nárazový vietor s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu. Nevylučuje sa ani zatvorenie verejných inštitúcií v postihnutých okresoch," priblížilo ministerstvo.

Výstraha aktuálne platí v okresoch Hsinchu, Hualien, Keelung, Miaoli, Nantou, Nová Taipei, Taichung, Taipei, Taitung, Taoyuan a Yilan. Predpokladá sa, že miestne úrady výstrahu podľa potreby rozšíria na ďalšie okresy.

Slovenským občanom, nachádzajúcim sa na Taiwane v spomenutých oblastiach, odporúča riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek. Taktiež radí sledovať situáciu na webovej stránke Meteorologického ústavu Taiwanu.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať Slovenský ekonomický a kultúrny úrad Taipei na pohotovostnom čísle +886 912-204-427 alebo Konzulárne informačné centrum Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky na čísle +421 2 5978 5978.