Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje pred búrkami vo Švajčiarsku

Ilsutračná snímka. Foto: TASR František Iván

Zlá situácia je predovšetkým v kantónoch vo Valais, v Ticine a Graubünden v údolí Misox.

Bratislava 3. júla (TASR) - Niektoré kantóny vo Švajčiarsku postihli intenzívne zrážky a búrky, ktoré viedli k zosuvom pôdy a rozsiahlym záplavám. Zlá situácia je predovšetkým v kantónoch vo Valais, v Ticine a Graubünden v údolí Misox. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na webe.

"Búrky vážne zasiahli susedné údolia Zermattu, najmä údolie Saas. V nížine údolia Valais je železničná trať prerušená v blízkosti mesta Goms. Trasa ľadovcového expresu Glasier Express je prerušená," priblížilo.

Glacier Express nemôže premávať z Andermattu v Uri do Visp a ďalej do Zermattu. "Železničná trať medzi mestami Brig a Zermatt bude prerušená na niekoľko týždňov," spresnil rezort s tým, že autobusy ponúkajú náhradnú dopravu. Upozornil, že niektoré turistické chodníky sa pre silné dažde zošmykli.

Švajčiarske úrady odporúčajú nepribližovať sa k vodným tokom a neparkovať na mostoch. Radia takisto zdržať sa filmovania alebo fotografovania nepriaznivých poveternostných udalostí a prísne dodržiavať pokyny vydané miestnymi úradmi.

V prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať slovenské veľvyslanectvo v Berne na pohotovostnom čísle +41 792526369 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978. "Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodalo ministerstvo.