Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva chce bojovať proti obezite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Diskusiu zameranú na oblasť výživy obyvateľstva vrátane jej vplyvov na obezitu viedol riaditeľ regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Joao Breda Da Silva Rodrigues.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa rozhodlo bojovať proti obezite Slovákov. O nových prístupoch v preventívnych programoch obezity, správnej výživy a označovaní potravín diskutovali experti na workshope počas utorka (27. 11.) na pôde ministerstva. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na Slovensku je potrebné podľa MZ pripraviť preventívne programy na podporu zdravých stravovacích návykov a životného štýlu aj v súvislosti s národným projektom zameraným na tvorbu nových a inovovaných postupov pre výkon prevencie a ich zavedenie do medicínskej praxe. Jeho garantom je samotné ministerstvo zdravotníctva. "K preventívnym opatreniam patrí zvyšovanie zodpovednosti obyvateľstva za svoje zdravie (správna hmotnosť, fyzická aktivita, výber jedál a nápojov primeranej výživovej hodnoty a energetickej potreby) a zvýšenie povedomia obyvateľstva aj čo sa týka potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, soli, cukru a alkoholu," uviedlo ministerstvo.

Diskusiu zameranú na oblasť výživy obyvateľstva vrátane jej vplyvov na obezitu a iné neprenosné ochorenia detskej či dospelej populácie na Slovensku viedol riaditeľ divízie ochorení, obezity a výživy európskeho regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Joao Breda Da Silva Rodrigues.

Témou workshopu bola aj iniciatíva, ktorú zaviedlo viacero krajín. "Vychádza z toho, že zlá diéta a výživa, spolu s vysokým indexom telesnej hmotnosti (BMI) sú hlavnými príčinami zaťaženia organizmu a predstavujú riziko pre rozvoj neprenosných ochorení, napríklad kardiovaskulárnych, nádorových alebo cukrovky," priblížilo ministerstvo. Usmernenia týkajúce sa stravovania založené na vedeckých skúmaniach môžu podľa neho podporiť celkové zdravie populácie a pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam.

Výstupom workshopu bude strategický plán pre realizáciu prípravy odporúčaní, ale aj konkrétnych nástrojov označovania potravín. MZ SR podujatie zorganizovalo v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR, Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).