Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Kompetencie sestier sa rozširujú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novela umožní sestrám a pôrodným asistentkám vykonávať napríklad tzv. triáž, teda triedenie pacientov v závislosti od naliehavosti ich zdravotného stavu.

Bratislava 30. júla (TASR) - Kompetencie sestier a pôrodných asistentiek sa posilňujú. Po novom budú môcť okrem iného vykonávať tzv. triáž, rozširujú sa im aj možnosti pri starostlivosti o novonarodené dieťa. Vyplýva to z novely vyhlášky k rozsahu kompetencií sestier a pôrodných asistentiek, ktorú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vydalo k 30. júlu.

"Vyhláška rozširuje kompetencie sestier a pôrodných asistentiek tak, aby mohli vykonávať širšie spektrum činností samostatne, čo sa prejaví predovšetkým v prospech dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Rovnako to zvýši autonómiu povolania sestier i pôrodných asistentiek, ich profesionálny kredit a súčasne prihliada aj na požiadavky vzdelávacích inštitúcií v zdravotníctve či samotných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," skonštatovala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Novela umožní sestrám a pôrodným asistentkám vykonávať napríklad tzv. triáž, teda triedenie pacientov v závislosti od naliehavosti ich zdravotného stavu. "Rozširuje druhy liekov, ktoré môže sestra a pôrodná asistentka podávať samostatne, na základe ordinácie lekára v rámci indikačného rozsahu. Sestrám rozširuje možnosti pri starostlivosti o novonarodené dieťa," ozrejmil rezort zdravotníctva.

Okrem iného novela prináša aj zmeny pri kožných testoch a vyšetreniach krvi. Ustanovuje tiež podmienky pri posudzovaní EKG vyšetrenia či pri šití malých chirurgických poranení. Sestry budú zároveň po novom môcť lekárovi vopred pripraviť vybrané administratívne úkony spojené napríklad s predpisovaním liekov či zdravotníckych pomôcok.