Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva:Optimalizujeme procesy tak,aby sa splnili míľniky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rezort podotkol, že aktuálne nastavené procesné kroky ministerstva vo vzťahu k plneniu míľnikov a cieľov plánu obnovy majú za cieľ eliminovať dlhodobé riziko ich omeškania.

Bratislava 26. júla (TASR) - Vedenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa snaží optimalizovať procesy týkajúce sa plánu obnovy tak, aby splnilo všetky požadované míľniky a ciele. Zároveň deklaruje, že jeho ambíciou je, aby financie z plánu obnovy neprepadli. Pre TASR to uviedli z komunikačného odboru rezortu v reakcii na piatkovú tlačovú konferenciu strany SaS. Tá upozornila, že viaceré míľniky plánu obnovy meškajú, dôsledkom čoho môže Slovensko prísť o 150 miliónov eur určených na zdravotníctvo.

"Pravdou je, že nie všetky realizácie boli vhodne nastavené, preto sa súčasné vedenie snaží optimalizovať procesy tak, aby sme zabezpečili hladký a úspešný proces implementácie do jeho samotného a úspešného záveru a splnili tak všetky požadované míľniky a ciele z Plánu obnovy a odolnosti SR," uviedol rezort.

Podotkol, že aktuálne nastavené procesné kroky ministerstva vo vzťahu k plneniu míľnikov a cieľov plánu obnovy majú za cieľ eliminovať dlhodobé riziko ich omeškania. "Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci niektorých meškajúcich cieľov a míľnikov bolo nevyhnutné začať procesy ich plnenia od začiatku, je predpoklad, že prvé výsledky týchto opatrení sa dostavia neskôr, avšak v stanovených termínoch," doplnilo ministerstvo. Zároveň dodalo, že aj napriek niektorým omeškaniam implementácia napreduje.

SaS v piatok informovala, že podľa zistení analytikov Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA) zo sekcie plánu obnovy viaceré míľniky plánu obnovy meškajú. Aj pre nečinnosť ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) tak podľa nej môže Slovensko prísť o 150 miliónov určených na zdravotníctvo. Vo veľkom omeškaní je podľa SaS päť míľnikov, dva meškajú mierne.