Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Ozdravný plán VšZP je viac ako nevyhnutný

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) . Foto: TASR - Pavol Zachar

ÚDZS začal v pondelok správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti štátnej VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje predloženie ozdravného plánu Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) za viac ako nevyhnutný krok. Rezort zdravotníctva to uviedol v reakcii na správne konanie začaté Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v súvislosti s uložením povinnosti štátnej VšZP predložiť ozdravný plán.

Navrhované opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) slúžiť najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie poisťovne. "VšZP si plní a aj ďalej bude plniť povinnosti voči svojim poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," deklarovala. Podotkla, že na ochranu záujmov poistencov je potrebné prijať aj opatrenia, ktoré síce nemusia byť populárne, ale sú nevyhnutné a potrebné.

ÚDZS začal v pondelok správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti štátnej VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity.

Štátna poisťovňa úradu 17. júla predložila prepracovaný návrh úsporných opatrení, ktoré majú znížiť jej očakávanú stratu. Tá sa v roku 2024 očakáva vo výške 169 miliónov eur. Prvý návrh predstavila už začiatkom mesiaca. Úrad vtedy opatrenia označil za nedostatočné.