Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva pracuje na rozšírení transplantačného programu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

K téme sa podľa ministerstva uskutočnili stretnutia s lekármi a ďalšími odborníkmi napríklad na forenznú medicínu, anestéziológmi, odborníkmi na tzv. "end of life" treatment.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pracuje na rozšírení transplantačného programu o darcov po zástave srdca. Pre TASR to potvrdili z komunikačného oddelenia rezortu s tým, že príprava si vyžaduje veľa práce.

"Zavedenie odberov orgánov od pacientov po zastavení srdcovej činnosti je z eticko-medicínskeho, ale aj organizačného hľadiska mimoriadne náročný proces. Je nutné doriešiť viaceré, predovšetkým medicínske a organizačné problémy, ktoré vyvstali pri hľadaní optimálneho riešenia, ktoré sa spočiatku aj nám zdali jednoduchšie, ako v skutočnosti sú," priblížili.

K téme sa podľa ministerstva uskutočnili stretnutia s lekármi a ďalšími odborníkmi napríklad na forenznú medicínu, anestéziológmi, odborníkmi na tzv. "end of life" treatment. "Aby zavedenie tohto medicínskeho procesu bolo úplne eticky, právne a organizačne v poriadku," podotklo. V tejto veci sa konali tiež stretnutia s odborníkmi na klinikách v Taliansku a Česku. "Plánujeme stretnutie s belgickými špecialistami na klinike Liége, kde je uvedený proces už etablovaný," dodal rezort.

O zámere rozšíriť transplantačný program o darcov po zástave srdca ministerstvo informovalo ešte v júni. Hlavná odborníčka rezortu pre orgánové transplantácie Zuzana Žilinská vtedy vysvetlila, že darcov so zastavenou srdcovou činnosťou súčasne platná legislatíva definuje, no treba stanoviť podmienky, za akých sa bude transplantácia vykonávať.