Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Riaditeľ Opery SND M. Leginus rezignoval na funkciu riaditeľa

Na snímke dirigent Martin Leginus počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiére opery G. Puccini - Madama Butterfly 19. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Leginus upozornil, že SND je po odvolaní predchádzajúceho generálneho riaditeľa Mateja Drličku už tretí týždeň bez štatutárneho zástupcu.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Riaditeľ Opery Slovenského národného divadla (SND) Martin Leginus rezignoval na funkciu riaditeľa. Ako dôvod uviedol neakceptovateľnú a neudržateľnú situáciu, do ktorej SND priviedlo rezortné vedenie. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Jana Alexová.

Leginus upozornil, že SND je po odvolaní predchádzajúceho generálneho riaditeľa Mateja Drličku už tretí týždeň bez štatutárneho zástupcu. Zdôraznil, že manažment opery v súčasnosti nemôže reagovať na náhle situácie, ktoré v rámci prevádzky často vznikajú. "Prevádzka Opery SND v podobe, v akej má fungovať, je zablokovaná. S ponechaním takéhoto stavu nesúhlasím a odmietam prijať zodpovednosť za dôsledky vyvolané neriešením tejto situácie zo strany rezortného vedenia," dodal Leginus.

Pripomenul, že Opera SND má za sebou úspešné obdobie a v medziročnom hodnotení dosiahla percentuálny nárast vo všetkých merateľných ukazovateľoch. Za uplynulý rok dosiahla návštevnosť v opere viac ako 80 percent, čo je najviac za posledných 15 rokov.

Leginus viedol opernú zložku SND od augusta 2023. Z podobných dôvodov ako Leginus, poukazujúc na dôsledky absencie štatutára divadla, sa v piatok 16. augusta vzdal funkcie ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák.