Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

Riaditeľa SND Mateja Drličku odvolali z funkcie

Na snímke Matej Drlička. Foto: TASR Dano Veselský

Matej Drlička sa stal generálnym riaditeľom SND na začiatku januára 2021.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička bol k utorku odvolaný zo svojej funkcie. Pre TASR to potvrdila PR manažérka SND Jana Alexová.

"Áno, môžem potvrdiť, že GR Matej Drlička bol odvolaný, už nie je generálnym riaditeľom," uviedla. Momentálne podľa nej prebieha porada manažmentu divadla, Drlička by sa mal k celej veci vyjadriť neskôr.

Alexová priblížila, že rozhodnutie o odvolaní mal dostať Drlička v utorok ráno. "V skorých ranných hodinách ho v jeho domácnosti navštívila ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania," uviedla Alexová. Dodala, že tieto dôvody nepozná ani manažment. "Rovnako nie je známe, kto bude dočasne poverený generálny riaditeľ SND," dodala.

Vedenie Ministerstva kultúry (MK) SR v druhej polovici júla skritizovalo manažment SND za riešenie dočasného sídla Umelecko-dekoračných dielní (UDD) v bratislavskom Lamači. Naznačilo ekonomickú nevýhodnosť nájmu, a tým aj nehospodárne využitie verejných prostriedkov, šéf SND Matej Drlička sa mal dopustiť aj porušenia interných smerníc a prekročiť svoje právomoci. Rezort sa v júli ohradil aj voči odvolaniu šéfky baletu SND Niny Polákovej, aj v tomto prípade skonštatoval, že Drlička nedodržal postup stanovený štatútom SND a svoj krok dopredu neprerokoval s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS).

Na odvolanie Drličku upozornil v utorok ako prvý denník Sme.

Matej Drlička sa stal generálnym riaditeľom SND na začiatku januára 2021. V novembri 2022 ho vtedajšia ministerka kultúry Natália Milanová odvolala z funkcie za výroky na adresu umelcov a politikov, Drlička sa na post vrátil v máji 2023 ako víťaz výberového konania.