Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Boss sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel ide do väzby

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Doviezli ho na Slovensko vládnym špeciálom.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Róbert L. alias Kýbel, považovaný za najvyššieho bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov, ktorého na úteku zadržala nemecká polícia koncom októbra, ide do väzby. Rozhodol o tom dnes sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Róbert L. je obžalovaný a obvinený minimálne z 11 vrážd a iných trestných činov.

Ako TASR informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, dôvodom jeho väzby je obava, že by mohol utiecť, ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

Ako pre TASR dnes uviedol jeho obhajca Ondrej Mularčík, voči rozhodnutiu podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. "Nesúhlasíme s dôvodmi kolúznej a preventívnej väzby," reagoval Mularčík.

Priviezol ho špeciál

Róberta L. dnes za prísnych bezpečnostných opatrení previezli na Slovensko z Nemecka, kde ho zadržali 23. októbra tohto roku v Kolíne nad Rýnom. Mimoriadne opatrenia sprevádzali aj jeho eskortu do Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici, kde sudca rozhodoval. O vydaní Róberta L. na Slovensko informoval portál a href="http://www.Aktuálne.sk/" target="_blank">Aktuálne.sk.

"Hľadanú osobu, ktorá bola koncom októbra zadržaná v Nemeckej spolkovej republike na základe záznamu v Schengenskom informačnom systéme, dnes slovenská polícia prevzala od nemeckých orgánov na základe rozhodnutia o vykonaní viacerých európskych zatýkacích rozkazov vydaných ŠTS v Pezinku na účely trestného stíhania," konštatoval pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Vypátranie Róberta L. malo súvis so zadržaním iného člena "sýkoriek" Martina B., prezývaného Rus. Práve ten sa po piatich rokoch na úteku začiatkom decembra tohto roka postavil pred senát ŠTS v Banskej Bystrici, kde už takmer rok prebieha megaproces v kauze zločineckého gangu sýkorovcov. Rovnako ako voči nemu i Róbertovi L. za ten čas konal súd ako voči ujdenému. Koncom januára budúceho roka proces pokračuje a na súde tak už budú všetci obžalovaní.

Podľa obžaloby Róbert L. čelí okrem zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny aj účasti na vraždách z rokov 1998 a 1999 - Miloša Piliara, Dalera Hlavačku, Romana Deáka, Eduarda i Roberta Diničovcov a Alojza Házyho. Spolu s ním súdia Martina B., nazývaného Rus, Jozefa R. alias Potkana, ktorý je vo väzbe v Maďarsku, Alojza K., známeho ako Lojzo Čistič, Ivana C., ktorému hovorili Vinco-Vincko a Martina K.

Obžalovaný Martin B. na ostatnom pojednávaní priznal, že Róbert L. šéfoval skupine sýkorovcov a riadil ju tvrdou rukou. On bol na úteku vyše päť rokov a za to mu vraj po celý ten čas platil Róbert L. pravidelne 1500 eur. Obom vysoko postaveným členom gangu hrozí doživotie.

Vystupoval pod cudzou identitou

Polícii sa podarilo vypátrať a zadržať Róberta L. koncom októbra tohto roka v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara Róbert L. v zahraničí nevystupoval pod svojou identitou. „Mal doklad, ktorý reálne existoval, ale bol pozmenený na jeho totožnosť,“ uviedol na brífingu v októbri.

Vypátranie Róberta L. malo súvis so zadržaním iného člena skupiny Martina B. Na Róberta L. bolo vydaných spolu desať európskych zatýkacích rozkazov, v októbri tohto roka z nich bolo platných päť.

Róberta L. na Slovensku spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície k októbru tohto roka išlo konkrétne o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, ktorý bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho, zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara z roku 1998.

Okrem toho Národná kriminálna agentúra (NAKA) viedla v októbri tohto roka trestné stíhania za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami v prípade veľkého nálezu zbraní z roku 2013, vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána, v prípade Maxima Jurijeviča Malkartiho zastreleného v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi, Juraja Matzenauera zastreleného v Čataji v roku 2000 či Róberta Pála zastreleného v Pezinku v roku 2003.

NAKA taktiež vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade výbuchu, pri ktorom boli v roku 1995 usmrtení Vladimír Daniš a Jozef Daniš.