Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Rúfus o dabovaní Douglasa: Stvárňuje svoje postavy veľmi dôveryhodne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Peter Rúfus k jubileu Douglasovi zo srdca praje, aby ešte nekončil svoju hereckú kariéru a aby aspoň trošku potiahol, tak ako jeho otec Kirk.

Bratislava/New Brunswick 24. septembra (TASR) – Legendárny americký herec Michael Douglas je mnohotvárna osobnosť, ktorá stvárňuje svoje filmové postavy veľmi dôveryhodne. Zdôrazňuje slovenský dabingový herec Peter Rúfus pri príležitosti 80-tín hollywoodskej hviezdy, dožívajúcej sa významného životného jubilea v stredu 25. septembra.

Rúfus pre TASR prezradil, že mal česť Douglasa nadabovať v takmer 20 celovečerných filmoch. Jeho "slovenský hlas" sprevádza divákov už viac ako 20 rokov. Medzi najznámejšie nadabované snímky patria Osudová príťažlivosť (1987), Čierny dážď (1989) Záblesk (1992), Voľný pád (1993), Americký prezident (1995), Hra (1997), Magor v podnájme (2006), Frajeri vo Vegas (2013) či Ant-Man (2015) a jeho ďalšie pokračovania.

Väčšinou daboval Douglasove filmové postavy racionálnych, pragmatických mužov, ktorí sú zažratí do svojej pozície a teda aj zabývaní v nej. "Mnohokrát sa udialo, napríklad vo filme Hra, že sa jeho postava spamätala a obrátila sa k tomu lepšiemu svojmu ja. Hoci napríklad vo filme Voľný pád sa to nepodarilo. Také sú už ľudské osudy a Douglas ich stvárňuje naozaj veľmi dôveryhodne," konštatoval pre TASR Rúfus.

Sám nevie povedať, či sa s niektorým z jeho filmov stotožnil, najmä v prevažne záporných postavách: "Nešlo tu o filmy, ale išlo skôr o charaktery jeho postáv. S tými sa mnohokrát stotožniť nedá slušnému človeku alebo človeku, ktorý vyznáva hodnoty, ktoré vyznávam ja." Ako ďalej Rúfus uviedol, úlohou herca je čo maximálne sa navonok, ale aj vnútorne stotožniť s tým, čo filmová postava stvárňuje: "To si myslím, že aj preňho ako človeka bola mnohokrát veľmi ťažká úloha. Pretože neverím, že Douglas by, napriek tomu aký má celý život výraz v tvári, bol človek taký, akého ho nútia stvárňovať filmoví producenti. Toto je aj môj problém. Je to len otázka prevtelenia sa do danej postavy."

Rúfus počas svojej kariéry nemal príležitosť osobne sa s hercom stretnúť. "Vždy som si veľmi vážil možnosť ´dávať mu slovenský hlas´, pretože patrí k tým hercom, ktorých dabovať znamená nielen dávať, ale hlavne dostávať. Totiž všetko, čo mám možnosť v tejto kategórii hercov stvárňovať svojím hlasom, je obohacujúce o ďalšie a ďalšie, mnohokrát neočakávané herecko-ľudské kreácie," vyznal sa Rúfus.

Spomína, že keď raz daboval jeden z jeho ťažkých filmov, tak sa režisérka slovenského znenia naňho pozrela cez povestnú sklenenú stenu do štúdia a povedala: "myslela som, že sa budeš trápiť, ale ty si to užívaš!", na čo jej odpovedal: "mňa to teší a inšpiruje". "Bodaj by všetci dokázali vnímať tých lepších, šikovnejších a talentovanejších ako svoje vzory a nie ako nepriateľov, ktorých treba zoťať, lebo na nich nemajú. Kedy už vyrastieme? Kedy dozrieme?," dodal.

Peter Rúfus k jubileu Douglasovi zo srdca praje, aby ešte nekončil svoju hereckú kariéru a aby aspoň trošku potiahol, tak ako jeho otec Kirk. Tento legendárny "Spartakus" si zahral vo svojom poslednom filme ako 92-ročný.





Zdroje: www.csfd.sk www.dabingforum.sk