Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Slováci môžu získať štipendiá na štúdium a výskum v 22 krajinách

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Celkovo ide o vyše 60 štipendijných ponúk.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Slováci môžu získať štipendiá na štúdium a výskum v 22 krajinách. Ide o štipendiá vyplývajúce z bilaterálnych medzivládnych dohôd v oblasti vzdelávania a ponúk zahraničných vlád, ktoré administruje Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA). Uchádzať sa o ne môžu slovenskí vysokoškoláci, doktorandi, absolventi vysokých škôl, vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci. TASR o tom informovali z agentúry.

"Celkovo ide o vyše 60 štipendijných ponúk v 22 krajinách - Belgicko, Bulharsko, Česko, Čierna Hora, Čína, Egypt, Grécko, Chorvátsko, India, Izrael, Japonsko, Kazachstan, Kórea, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Severné Macedónsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko a Ukrajina. Uzávierka on-line žiadostí je 28. novembra 2024, okrem Južnej Kórey (február 2025) a Japonska (máj 2025). Na niektoré ponuky (krátkodobé pobyty) je uzávierka priebežne," priblížili.

Ponuka je v jednotlivých krajinách rôzna. "Môže ísť o krátkodobé (niekoľko dní až týždňov) a dlhodobé (niekoľko mesiacov až rok) študijné alebo výskumné pobyty počas akademického roka 2025/2026 či na letné jazykové kurzy alebo letné školy počas leta 2025," ozrejmila SAIA s tým, že bližšie informácie možno nájsť na stránke www.granty.saia.sk.