Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Saleziáni oslavujú 100. výročie príchodu na Slovensko

Foto: TASR/Martin Baumann

Saleziáni pôsobia v mnohých mestách Slovenska.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Saleziáni oslavujú 100. výročie príchodu na Slovensko. Ich celoročný program vyvrcholí cez víkend v Bratislave a Šaštíne. TASR o tom za saleziánov informovala Petra Jakubcová.

"V sobotu (7. 9.) sa program osláv odohrá na viacerých miestach v hlavnom meste a v nedeľu (8. 9.) sa oslavy prenesú do šaštínskej Baziliky Sedembolestnej Panny Márie," priblížila. Ako doplnila, celý program, ktorý nesie názov Víkend vďačnosti, nájdu záujemcovia na stránkach venovaných víkendu.

Saleziáni pôsobia v mnohých mestách Slovenska. Ponúkajú predovšetkým stretnutia rovesníckych skupín, záujmové krúžky, športy, tábory, výlety, ale aj duchovné, spoločenské a kultúrne podujatia. Sú zriaďovateľmi troch školských zariadení. V štyroch strediskách otvorili prvé centrá duševnej starostlivosti, ktoré pomáhajú mladým ľuďom zvládať náročné situácie. Súčasťou saleziánskych aktivít je aj vedenie najväčšieho mládežníckeho futbalového klubu na Slovensku.

Rehoľu saleziánov založil v 19. storočí taliansky kňaz a vychovávateľ Ján Bosco. Jedným z jeho kréd pri práci, v tom čase predovšetkým s chudobnými chlapcami, bolo: "Skáčte, kričte, len nehrešte!". Patrónom rehole je biskup František Saleský, z jeho mena je odvodené aj jej pomenovanie.