Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Slovensko

SaS a Sme rodina považujú zmeny pre politické strany za trápne

Na archívnej snímke Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh SNS a Smer-SD určuje, že výkonný orgán politickej strany má mať aspoň deväť členov. Účasť strán vo voľbách do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu podmieňuje minimálnym počtom členov.

Bratislava 28. mája (TASR) - Strany SaS a Sme rodina nepodporia novelu zákona o politických stranách, ktorým chcú poslanci SNS a Smeru-SD zaviesť limity na členov pre strany kandidujúce vo voľbách do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. Považujú ju za zúfalú a trápnu snahu poslancov SNS a Smeru-SD zbaviť sa konkurencie.

"Považujem to za nedemokratické. Podmienkou na to, aby sa politická strana dostala do parlamentu, musí byť dostatočná podpora občanov, ktorých táto politická strana zastupuje a nie počet členov. Je to len zúfalý boj proti vzniknutej konkurencii tým stranám, ktoré takýto návrh podávajú," povedala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová s tým, že liberáli návrh nepodporia.

Vedenie SaS neskôr uviedlo, že určenie minimálneho počtu členov výkonného orgánu, ktorý má mať politická strana, aby mohla kandidovať vo voľbách, je obdobne intelektuálne bezprizorný nápad ako zákonné určenie minimálneho počtu členov strany. "Je však oveľa neškodnejšie. Otváranie zákona o politických strán je naozaj to posledné, čo Slovensko a jeho občania dnes potrebujú. To potrebujú len strany, ktorým tečie do topánok. Máme však obavu, že dráma ešte len nastane, keď sa cez koaličné poslanecké návrhy prepašujú do zákona veci odporujúce duchu demokracie a litere ústavy. Strana SaS tento zákon v žiadnom prípade nepodporí," odkázali liberáli.

Hlasy koalícia nedostane ani od Sme rodina. "Je trápne, čo robí Andrej Danko. Je to zamerané vyslovene proti opozícii a konkurencii. V žiadnom prípade to nepodporíme," vyhlásil predseda Sme rodina Boris Kollár. Hnutia sa zmeny v zákone podľa Kollára nedotknú. "My máme všetko, čo žiadajú. Máme 60 okresných organizácií, revízne komisie, predsedníctvo, 1300 členov. Nás sa to absolútne nedotkne," doplnil Kollár.

Návrh SNS a Smer-SD určuje, že výkonný orgán politickej strany má mať aspoň deväť členov. Účasť strán vo voľbách do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu podmieňuje minimálnym počtom členov. Novela má tiež zabrániť kupovaniu strán, zaviesť moratórium na zmenu názvu subjektu a upraviť nakladanie s finančnými darmi. Podľa predkladateľov sa návrh žiadnym spôsobom nedotýka zakladania politických strán. Vznik strany teda nepodmieňuje minimálnym počtom členov.

Právnu normu predložili poslanci SNS a Smeru-SD na júnovú schôdzu parlamentu. Podpisy partnerov z koaličného Mosta-Híd pri návrhu chýbajú. Most-Híd tvrdí, že v návrhu sú zabudované aj niektoré jeho predstavy. "Nevylučujeme ani ďalšiu legislatívnu iniciatívu členov nášho klubu počas rozpravy," uviedla pre TASR hovorkyňa strany Klára Debnár.