Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

SaS: Situácia v polícii sa stáva neudržateľnou

Na archívnej snímke Juraj Krúpa. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Navrhovaných 5000 eur pre policajtov, ktorí odslúžili 20 rokov a zaviažu sa slúžiť minimálne ďalšie tri roky, považuje Juraj Krúpa za nekoncepčné riešenie.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Situácia v Policajnom zbore sa stáva podľa predstaviteľov opozičnej strany SaS neudržateľnou, očakávajú ďalšie odchody policajtov. Poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) poukázal na štvrtkovej tlačovej konferencii aj na limitované právomoci polície riešiť kriminalitu po zvýšení hranice škody trestnou novelou.

"V polícii bude nedostatok príslušníkov, ktorí budú schopní riešiť situáciu, ktorá na Slovensku vzniká," priblížil Krúpa. Navrhovaných 5000 eur pre policajtov, ktorí odslúžili 20 rokov a zaviažu sa slúžiť minimálne ďalšie tri roky, považuje za nekoncepčné riešenie. Poukázal na to, že zrušením Národnej kriminálnej agentúry sa uvoľnia nie stovky, ale len približne 100 policajtov, ktorí budú môcť posilniť iné oblasti alebo policajné obvody. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal podľa Krúpu zvážiť, či a ako bude pokračovať vo svojej funkcii.

Predajcovia podľa poslankyne parlamentu a podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej signalizujú narastajúcu kriminalitu. Upozornila, že nie sú navýšené kapacity na priestupkových orgánoch. Kritizovala, že trestnú novelu nemala priestor polícia pripomienkovať. Policajné a justičné orgány nemali zároveň podľa jej slov v súvislosti s prijatými zmenami trestnej politiky čas na prípravu. "Jednoducho toto speje naozaj k tomu, že bezpečnosť v krajine je ohrozená," doplnila exministerka spravodlivosti. Avizovala predloženie návrhov legislatívnych zmien.

Novela Trestného zákona z dielne rezortu nadobudla účinnosť v auguste. Okrem iného sa zmenili viaceré trestné sadzby a upravili hranice škôd. Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) tento týždeň odmietol vyjadrenia o náraste krádeží. Nie je podľa neho možné vyhodnocovať efekt novej legislatívy na mieru kriminality necelé tri týždne od jej účinnosti. Považuje preto za nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov.