Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

SaS: Jazykový zákon z dielne rezortu kultúry je nezmysel

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry pred niekoľkými dňami informovalo, že zákon o štátnom jazyku je potrebné novelizovať. Cieľom by malo byť upevnenie postavenia štátneho jazyka či zabezpečiť účinný štátny dohľad.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Jazykový zákon z dielne Ministerstva kultúry SR je podľa opozičnej SaS nezmyslom a zámer zaviesť pokuty za nepoužívanie kodifikovanej slovenčiny pre právnické aj fyzické osoby nepodporuje. Zákon je podľa strany namierený proti maďarskej menšine a Slovensko vracia do 90. rokov. Predstavitelia SaS to vyhlásili v stredu na tlačovej konferencii.

"Tento nacionalistický nadutý zákon obmedzoval a stále obmedzuje v mnohých prípadoch práva občanov Slovenskej republiky slobodne šíriť a prijímať informácie vo svojom jazyku a zasahuje aj do slobody ich podnikania," vyhlásil René Parák zo SaS.

Ku kritike zámeru sa pridal aj predseda strany Maďarské fórum, s ktorou SaS vytvorila platformu Pravicový blok, Zsolt Simon. Navrhovaná úprava je podľa neho zámerom celej vlády, nielen ministerstva kultúry, a zmena stupňuje napätie medzi komunitami.

Ministerstvo kultúry SR pred niekoľkými dňami informovalo, že zákon o štátnom jazyku je potrebné novelizovať. Cieľom by malo byť upevnenie postavenia štátneho jazyka či zabezpečiť účinný štátny dohľad.