Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

SaS: Ministri Susko a Šimkovičová sú hanbou koalície

Strana Sloboda a Solidarita. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že návrh na odvolanie Suska podala opozícia hlavne preto, že presadil novelu trestných kódexov.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sú hanbou koalície. Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii po tom, čo sa obe mimoriadne schôdze Národnej rady (NR) SR k odvolávaniu ministrov nepodarilo otvoriť.

"Koalícia podržala Suska a Šimkovičovú, dvoch ministrov, ktorí sú hanbou tejto vlády," povedal Gröhling s tým, že koalícia sa postavila na stranu podpory šikanovania umelcov. "Pre týchto ministrov neexistuje spravodlivosť, demokracia, slobodné zmýšľanie," dodal. Vyzval vládne strany, aby mysleli na svojich voličov.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že návrh na odvolanie Suska podala opozícia hlavne preto, že presadil novelu trestných kódexov. "Postavil sa na stranu trestne stíhaných osôb, osobitne tých, ktorí sú blízki Smeru-SD," uviedla s tým, že trestné kódexy prešli bez akejkoľvek analýzy dôsledkov. Ľudia sa podľa nej boja o svoje majetky, novela je nastavená tak, že dáva priechod zločinnosti a krádežiam.

Skrývať sa za to, či je prípad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v niečom podobný s prípadmi v minulosti, je podľa poslankyne klamlivou zásterkou. Kolíková uviedla, že ako ministerka spravodlivosti rozhodla o prepustení na slobodu osôb, ktoré boli odsúdené. "Boli to prípady, keď boli technicky zle vypočítané tresty," ozrejmila.

Šimkovičová sa podľa SaS nikdy nemala stať ministerkou kultúry, pretože nemá na funkciu žiadne predpoklady. René Parák z SaS skonštatoval, že ministerka ignoruje základné pravidlá v kultúre, ako aj destabilizuje kultúrne inštitúcie, keď odvoláva z ich čela odborníkov a nahrádza ich pochybnými osobami. Realitou sú podľa neho aj vyhrážky, že pokiaľ sa ľudia z kultúrneho prostredia ozvú s kritikou, prídu o svoje zamestnanie.

V utorok sa nepodarilo začať odvolávanie Suska ani Šimkovičovej. Na mimoriadnych schôdzach sa totiž neprezentovalo dostatok poslancov, ďalší pokus začať schôdze bude v stredu (21. 8.). Obaja ministri tvrdia, že konajú zákonne. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Gröhling sa vyjadril aj k snahe koalície odvolať z postu podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS). Ak bude odvolaný, šéf SaS navrhne opozičným kolegom, aby opoziční poslanci opustili všetky pozície predsedov aj podpredsedov výborov.