Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

SaS: Nominácia Krošláka a Machalu do Rady STVR je absolútne nevhodná

Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) je neakceptovateľné a zníži dôveryhodnosť verejnoprávneho média. Tvrdí to strana SaS, ktorá reaguje na informáciu o vymenovaných členoch orgánu dohľadu telerozhlasu.

Liberáli špeciálne poukazujú na menovanie generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry (MK) SR Lukáša Machalu a bývalého hovorcu Vladimíra Mečiara Jozefa Krošláka. Ich nomináciu považujú za absolútne nevhodnú. "Zaručene to bude viesť k zníženiu dôveryhodnosti celej inštitúcie. Vyzývame preto vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili," vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling. Je presvedčený, že práve pri takýchto nomináciách sa ešte viac zvýrazňuje absencia verejného vypočutia kandidátov.

Ministerka vo štvrtok vymenovala štyroch členov Rady STVR - Petra Benčuríka, Jozefa Krošláka, Lukáša Machalu a Jarmilu Mikušovú. Troch kandidátov vymenovala na základe odporúčania výberovej komisie, štvrtého nominanta na návrh ministerstva financií. Ďalších piatich členov rady bude v septembri voliť plénum Národnej rady SR, na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR. Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.