Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Opozícia: Vláda by mala hľadať úspory najmä na strane štátu

Na snímke zľava predseda opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský, ktorý ukazuje návrh konsolidácie verejných financií z dielne KDH a člen predsedníctva KDH a ekonomický expert Jozef Hajko, sa účastnia na tlačovej konferencii po rokovaní premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predsedami opozičných strán a predstaviteľmi Ministerstva financií SR o konsolidácii na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 24. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

KDH prišlo na stretnutie so svojimi piatimi opatreniami, ktoré by podľa jeho predsedu Milana Majerského usporili v štátnom rozpočte viac ako 2,7 miliardy eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. septembra (TASR) - Vláda by mala v rámci konsolidácie hľadať úspory predovšetkým na strane štátu, pretože zatiaľ na sebe plánuje šetriť len na úrovni piatich percent. Zvyšok majú zaplatiť občania. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia opozície z PS a KDH po stretnutí s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD) na tlačovej konferencii.

Šéf PS Michal Šimečka uviedol, že hnutie prišlo na stretnutie s výzvou, ktorá ma niekoľko bodov. "Po prvé, nech premiér jasne povie, aká bude finálna podoba konsolidácie. Je nevkusné voči všetkým ľuďom, ktorí sa obávajú, čo bude budúci rok, že stále po mesiacoch a mesiacoch nevedia povedať, čo reálne bude schválené," uviedol.

Premiér by mal podľa neho hľadať úspory najmä na chode štátu. V opačnom prípade 95 % konsolidácie zaplatia ľudia a iba päť percent tvorí šetrenie na strane štátu. "Premiérovi sme to týmto spôsobom tlmočili, aj sme mu hovorili dokonca konkrétne veci, ktoré by ministri mali robiť, aby sa usporilo aj dlhodobo. Neprišla však žiadna odpoveď, žiadna reakcia na to, ako by to robili alebo že by to vôbec chceli robiť. Naopak, iba chcú ľuďom brať peniaze na zvýšené DPH," dodal Šimečka.

KDH prišlo na stretnutie so svojimi piatimi opatreniami, ktoré by podľa jeho predsedu Milana Majerského usporili v štátnom rozpočte viac ako 2,7 miliardy eur. "Samozrejme, toto sme odovzdali aj premiérovi. Uvidíme, či si niečo z toho vezmú, ale naše opatrenie na základe expertnej skupiny, ktorú vedie náš ekonomický expert Jozef Hajko, sme pripravili naozaj dobre, odborne a vecne," uviedol Majerský.

Hajko podotkol, že KDH má s konsolidačným balíkom veľký problém. "Dôvodom je, že filozofia, ktorú predložila vláda, to znamená šetriť hlavne na občanoch, sa nejakým výrazným spôsobom nemení a nevidíme tam ani veľkú ochotu, že by štát siahal na samého seba," vysvetlil.

Ministri by podľa predsedu PS mali mať znížené paušálne náhrady na pôvodnú úroveň, pričom kritizoval i doživotnú rentu pre premiéra. "Nebudeme Robertovi Ficovi asistovať pri tomto asociálnom balíčku, nebudeme ho legitimizovať, nebudeme vyjednávať o jednotlivých položkách," uzavrel Šimečka.

Hnutie Slovensko považuje utorkové stretnutie ku konsolidácii za divadlo


Opozičné hnutie Slovensko považuje utorkové stretnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predstaviteľmi opozície ku konsolidácii verejných financií za divadlo. Na tlačovej konferencii to skonštatoval poslanec a líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Je podľa vlastných slov poctený, že na stretnutie ho predseda vlády nepozval.

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (hnutie Slovensko).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Keď si myslíte, že by pre mňa bolo cťou, aby ma pozval niekto na Úrad vlády SR alebo do Prezidentského paláca, tak to ste na omyle. Naozaj s radosťou tam nie som a nikdy by som tam na takéto pozvanie nešiel, lebo s mafiou sa nevyjednáva," uviedol.

Matovič si myslí, že na utorkovom stretnutí sa mali zúčastniť lídri opozičných PS Michal Šimečka a SaS Branislav Gröhling. "Musia vyjednávať tí, ktorí s mafiou povalili Hegerovu vládu, lebo oni spôsobili situáciu, v ktorej sa nachádzame," poznamenal. Šimečkovu účasť preto privítal, naopak, Gröhlingovo odmietnutie pozvania skritizoval. Predsedovi KDH Milanovi Majerskému zase účasť vyčítal. "Čudujeme sa, že sa starajú do niečoho alebo takýmto spôsobom sadajú na lep Ficovi a chcú sa nechať namočiť do niečoho, s čím v podstate nemajú nič spoločné," dodal.

Opätovne skritizoval vládou predstavené opatrenia v rámci konsolidácie verejných financií. Označil ich za cynické. "Na rokovaní vlády vo februári si odhlasujú sami sebe platy o päť- a viac tisíc v čistom vyššie a po pár mesiacoch, na tom istom rokovaní, v tej istej miestnosti ľuďom odhlasujú, že im zoberú v priemere po 500 eur na osobu," podotkol. Zopakoval, že do parlamentu predložia legislatívu, ktorou chcú presadiť zrušenie tohtoročného zvýšenia platov členov vládneho kabinetu.

SaS: Pozvanie Fica pre opozíciu diskutovať o konsolidácii je falošné


Opozičná SaS považuje pozvanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pre opozíciu na diskusiu o konsolidácii verejných financií za falošné a pokrytecké. SaS nechce s Ficom diskutovať za zatvorenými dverami. Svoje výhrady voči konsolidačnému balíčku bude adresovať verejne v pléne Národnej rady SR. Strana zdôrazňuje, že balíček bol už schválený na vláde a má sa o ňom rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Fico musí podľa SaS prevziať plnú zodpovednosť za rozkladajúci sa štát a vyššie dane. "Nemáme sa s premiérom o čom baviť. Konsolidačné opatrenia, za nás 'zdieračské' pre ľudí, boli už schválené minulý týždeň na vláde. Podľa informácií z národnej rady budeme o týchto opatreniach rokovať tento týždeň alebo budúci týždeň v utorok (1. 10.). Tam sme pripravení viesť diskusiu," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii predseda strany Branislav Gröhling. Pripomenul, že Fico sa odmietol s opozíciou rozprávať, keď predkladal novelu trestných kódexov, keď sa rušil Úrad špeciálnej prokuratúry, ale aj vtedy, keď sa zvyšovali platy členom vlády.



Gröhling zdôraznil, že vláda o svojich návrhoch s nikým nerokovala, nechcú preto Ficovi robiť kulisy. "Reálne na svojej koži pociťujú nálady verejnosti," dodal s tým, že teraz má už konsolidačný balíček v rukách parlament. SaS žiada od koalície riadnu rozpravu v parlamente v normálnych časoch, kde dostane opozícia priestor.

Jednou z najväčších chýb konsolidačného balíčka je podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS), že nevytvára žiadne impulzy pre investície zo súkromného sektora a zahraničia. Dáva takisto extrémne málo času na jeho implementáciu. Dodal, že vláda nemá žiadnu ambíciu šetriť, napríklad pri zamestnancoch štátnej správy.