Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Sulíkovci stiahli rozvody dohodou, plánujú o nich rokovať so Smerom

Ilustračné foto Foto: TASR

Návrh SaS na rozvod u notára špecialistka na rodinné právo označila za zbytočný.

Bratislava 27. júna (TASR) – Bezdetné manželstvá by sa mohli rozviesť podpísaním notárskej zápisnice, manželia s maloletými deťmi by tak mohli urobiť dohodou, pričom súd by určil len otázku starostlivosti o deti. Súd by teda nerozhodoval o tom, či má dvojica spolu ďalej žiť, len by určoval porozvodovú starostlivosť o maloleté deti. Tieto novinky obsahuje novela zákona o rodine z dielne opozičnej SaS.

Liberáli sú presvedčení, že takto novelizovaný zákon zjednoduší ľuďom situáciu a odbremení slovenské súdnictvo. Advokátka Bronislava Pavelková, ktorá sa špecializuje na rodinné právo, však tvrdí, že užitočnou myšlienkou je iba "rozvod dohodou". Naopak, zjednodušiť zánik manželstva registráciou na matrike nie je podľa nej na mieste.

Pavelková pritom poukázala na fakt, že takýto "administratívny rozvod" nepoznajú ani v jednej z okolitých a Slovensku blízkych krajín, ale ani v liberálnych štátoch, ako je Švédsko či Fínsko. "Jediná krajina v Európe, kde to je možné, aj to však iba v obmedzenej forme, je Portugalsko," uviedla pre TASR Pavelková. Na Slovensku by podľa nej bola takáto právna úprava navyše zbytočná. Dôvodí tým, že aj v rámci súčasnej legislatívy sa môžu bezdetní manželia na základe vzájomnej dohody veľmi rýchlo rozviesť. "Zákon to dokonca umožňuje urobiť aj bez prejednávania pred súdom, ak sa práva na verejné prerokovanie veci manželia výslovne vzdajú," spresnila.

Pavelková v tejto súvislosti zdôrazňuje, že akákoľvek právna úprava v oblasti rozvodového konania by mala byť motiváciou k pozitívnemu správaniu sa ľudí. "Nemyslím si, že k takémuto správaniu vedie možnosť vyriešiť zánik manželstva podpísaním notárskej zápisnice," mieni Pavelková.

Za užitočnú myšlienku preto považuje iba tú časť návrhu SaS, ktorá sa týka možnosti rozviesť sa dohodou. Podľa Pavelkovej by takýto rozvod, podmienený predložením konkrétnych dohôd medzi manželmi, súdy odbremenil od "nadväzujúcich konaní". Ako dodala, dohody by však museli podliehať súdnej kontrole a to napríklad v záujme maloletých detí.

Rozvod "dohodou", respektíve "nesporný rozvod", poznajú už od roku 1998 v Českej republike. Manželia musia v tomto prípade súdu doložiť spoločnú dohodu o rozvode a taktiež dohodu o majetkovom vyrovnaní, úprave porozvodových vzťahov vrátane starostlivosti o deti i takzvaného výživného. "Táto možnosť nepochybne prispela k zníženiu záťaže súdov i zrýchleniu rozvodového konania," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Českej republiky Štepánka Čechová. Rozvod dohodou je v súčasnosti jednoznačne najčastejšou formou rozvodu. "V roku 2012 bolo takto v ČR rozvedených 24.638 manželstiev, čo je viac ako 90 percent všetkých rozvodov," dodala.

Slovenský rezort spravodlivosti v súvislosti s návrhom SaS tvrdí, že akékoľvek zmeny v rámci tejto témy musia prejsť dôsledným zvažovaním a odbornou diskusiou. "Zmeny v oblasti rodinného práva bude obsahovať rekodifikácia Občianskeho zákonníka, ktorá by mala byť prijatá v tomto volebnom období," uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

Rokovať chcú so Smerom

Sulíkovci svoj návrh stiahli. Majú totiž informácie, že by túto tému mohli prediskutovať so Smerom-SD. Schválenie zákona závisí od sociálnych demokratov.

Richard Sulík
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Právnu normu plánujú liberáli predložiť opäť, ale až po rokovaní so Smerom-SD. "Návrh predložíme niekedy v budúcnosti po tom, ako budeme rokovať s vaším poslaneckým klubom," adresoval Smeru predseda SaS Richard Sulík, ktorý stiahol svoj návrh zákona.

K návrhu prebiehala dopoludnia búrlivá diskusia. Hovorilo sa v nej o láske, manželstve, rodine. Padali aj hrubšie slová. Sulík ako ateista vystupoval v rozpore s názormi kresťanských demokratov. Jeden z nich Július Brocka mu oponoval a za niektoré vyhlásenia ho označil za "sprostého".