Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Slovenská akadémia vied ocenila za podporu vedy prezidenta i premiéra

Na snímke zľava prezident SR Ivan Gašparovič, predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek a predseda vlády SR Robert Fico prichádzajú na oslavy 60. výročia Slovenskej akadémie vied v Bratislave v utorok 18. júna 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

SAV je podľa premiéra Fica významnou súčasťou vývoja slovenskej štátnosti.

Bratislava 18. júna (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) v rámci dnešných osláv 60. výročia svojho založenia ocenila za podporu vedy prezidenta SR Ivana Gašparoviča aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ceny si prevzali aj rektori siedmich slovenských univerzít, predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš a bývalí predsedovia SAV.

"Vždy som snažil akadémii pomáhať. Ubezpečujem vás, že tak hodlám robiť aj naďalej, pokiaľ to bude v mojej moci," povedal Gašparovič, ktorý cenu dostal za iniciatívu a podporu SAV a podporu dobrej vedy a výskumu na Slovensku.

Podľa hlavy štátu je potrebné, aby Slovensko začalo budovať zázemie pre výskum a vývoj na špičkovej úrovni. "Preto treba mať jasnú predstavu v tom, aké oblasti vedy a výskumu zadefinujeme ako prioritné a do tých by mali ísť aj potrebné investície," podčiarkol.

Na snímke sprava prezident SR Ivan Gašparovič si preberá cenu od predsedu Slovenskej akadémie vied Jaromíra Pastoreka počas osláv 60. výročia Slovenskej akadémie vied v Bratislave v utorok 18. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok


Premiér: SAV je dôležitou súčasťou vývoja slovenskej štátnosti

SAV je podľa premiéra Fica významnou súčasťou vývoja slovenskej štátnosti.

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico si preberá cenu od predsedu Slovenskej akadémie vied Jaromíra Pastoreka počas osláv 60. výročia Slovenskej akadémie vied v Bratislave v utorok 18. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Slovensko ako prírodné územie nie je bohaté na surovinové zdroje, a preto je jeho existenčnou nevyhnutnosťou, aby sme tento nedostatok vyvažovali ľudským umom, zručnosťou a tvorivosťou. Po 20 rokov prešľapovania vo vednej politike chceme tento vývoj na Slovensku zmeniť," vyhlásil premiér, ktorý cenu získal za spoločnú ambíciu spájať vedeckú činnosť s duchovnou kultúrou a za podporu špičkových vedcov.

Premiér dodal, že vláda si postavila ako jeden z kľúčových cieľov podporu výraznejších efektov z inovácií vytvorených vo výskumných a vývojových pracoviskách na Slovensku.

Pastorek: Potrebujeme získať mladých pracovníkov

Na snímke predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek počas osláv 60. výročia Slovenskej akadémie vied v Bratislave v utorok 18. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
Predseda SAV Jaromír Pastorek vo svojom príhovore podčiarkol, že akadémia má dosť vedeckých výsledkov aj ctižiadosti, aby ju akceptovali vo svete. "Naliehavo potrebujeme získať mladých pracovníkov, vedcov, aby cítili, že budú pôsobiť v inštitúcii, kde sa ich potenciál rozvinie a reálne uplatní," povedal Pastorek.

Predseda českej akadémie si prevzal cenu za nadštandardné vzťahy so SAV a za jej podporu v rámci V4. Spomedzi bývalých predsedov akadémie boli ocenení Ladislav Macho, Branislav Lichardus a Štefan Luby. Z radov vysokých škôl dnes akadémia ocenila bratislavské univerzity - Ekonomickú univerzitu, Slovenskú technickú univerzitu a Univerzitu Komenského, ďalej Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre, košickú Univerzitu P. J. Šafárika a Univerzitu veterinárneho lekárstva a farmácie a Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Presne pred 60 rokmi Slovenská národná rada prijala zákon o Slovenskej akadémii vied. Zákon charakterizoval SAV ako vrcholnú vedeckú ustanovizeň združujúcu najvýznamnejších vedeckých pracovníkov na Slovensku. Akadémia má dnes 56 ústavov, osem špecializovaných a tri servisné pracoviská. Zamestnáva viac ako 3000 ľudí, viac ako 1800 z nich sú výskumní pracovníci. Pracovníci SAV učia na viac ako 45 domácich a zahraničných univerzitách.