Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

SAV pozýva do nového múzea Klenotnica Veľkej Moravy

Na archívnej snímke vstup do areálu Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Ide o výsledok spoločného slovensko-českého projektu v rámci programu s názvom Spoločné dedičstvo od Rimanov po klenoty Veľkej Moravy.

Bratislava 7. júla (TASR) - Archeológovia Slovenskej akadémie vied (SAV) pozývajú do nového múzea Klenotnica Veľkej Moravy v moravskej obci Modrá. Ide o výsledok spoločného slovensko-českého projektu v rámci programu s názvom Spoločné dedičstvo od Rimanov po klenoty Veľkej Moravy. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

"V rekordne krátkom čase sa nám podarilo vybudovať pod úrovňou terénu archeoskanzenu moderné múzeum s najvýkonnejšími zabezpečovacími systémami. V rámci pilotnej výstavy s názvom Elity Veľkej Moravy sú verejnosti predstavené najvýznamnejšie nálezy z hradísk a pohrebísk Veľkej Moravy, ktoré reprezentujú hmotnú kultúru spájanú s najvyššou spoločenskou vrstvou deviateho až desiateho storočia," povedala Jaroslava Ruttkayová z Archeologického ústavu SAV.

Návštevník môže podľa jej slov vidieť množstvo dobových výrobkov - šperky, výzbroj, výstroj - zasadených do panoramatických scén zobrazujúcich najvýznamnejšie medzníky veľkomoravského vývoja. "Ide o nálezy reprezentujúce významné juhomoravské náleziská - Mikulčice, Staré Město, Uherské Hradiště, Modrá, Pohansko u Břeclavi. Osobitnú pozornosť púta originál zvona z hradiska Bojná neďaleko Topoľčian, ktorý patrí k európskym unikátom dokladajúcim nielen upevňovanie kresťanstva v deviatom storočí, ale zároveň poukazuje aj na vyspelosť vtedajšej nobility," doplnila.