Nastavenie výživy, kvalita potravín a potravinová bezpečnosť sú významnými podmienkami efektívne fungujúceho štátu a spoločnosti, uvádza sa v predkladacej správe k materiálu z dielne rezortu školstva.
Autor TASR
Bratislava 19. februára (TASR) – Slovensko by sa malo stať jedným z piatich zakladajúcich členských štátov v európskom výskumnom konzorciu s názvom Výskumná infraštruktúra pre potraviny, výživu a zdravie. V stredu vláda na svojom zasadnutí schválila návrh na účasť SR v tejto výskumnej infraštruktúre.
"Nastavenie výživy, kvalita potravín a potravinová bezpečnosť, ako aj produkcia potravín na báze vlastnej produkcie sú významnými podmienkami efektívne fungujúceho štátu a spoločnosti," uvádza sa v predkladacej správe k materiálu z dielne rezortu školstva. Zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva, zastavenie degradácie životného prostredia a zavádzanie trvalo udržateľného hospodárenia s pôdou zabezpečujúce potravinovú bezpečnosť a výrobu obnoviteľných zdrojov pre ekologické hospodárstvo sú prioritnou oblasťou mnohých dlhodobých programov a stratégií na európskej úrovni, ako aj na národných úrovniach jednotlivých členských štátov.
V rámci Európskeho výskumného priestoru v koordinácii Holandska sa formuje výskumná infraštruktúra, ktorá bude zjednocovať najvýznamnejšie vedecko-výskumné organizácie zamerané na výskum potravín, výživy a zdravia. "Cieľom je vytvoriť digitálnu infraštruktúru, ktorá umožní vedcom spájať a využívať výskumné údaje vytvorené z verejných, súkromných a spotrebiteľských zdrojov, a požiadať o jej zaradenie na európsku cestovnú mapu výskumných infraštruktúr," uvádza sa v materiáli. Slovensko by sa tak malo pripojiť ku zakladajúcim krajinám, ako sú Holandsko, Spojené kráľovstvo, Dánsko a Taliansko.
Z materiálu vyplýva, že Výskumná infraštruktúra pre potraviny, výživu a zdravie by mala byť plne funkčná po roku 2024.
"Nastavenie výživy, kvalita potravín a potravinová bezpečnosť, ako aj produkcia potravín na báze vlastnej produkcie sú významnými podmienkami efektívne fungujúceho štátu a spoločnosti," uvádza sa v predkladacej správe k materiálu z dielne rezortu školstva. Zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva, zastavenie degradácie životného prostredia a zavádzanie trvalo udržateľného hospodárenia s pôdou zabezpečujúce potravinovú bezpečnosť a výrobu obnoviteľných zdrojov pre ekologické hospodárstvo sú prioritnou oblasťou mnohých dlhodobých programov a stratégií na európskej úrovni, ako aj na národných úrovniach jednotlivých členských štátov.
V rámci Európskeho výskumného priestoru v koordinácii Holandska sa formuje výskumná infraštruktúra, ktorá bude zjednocovať najvýznamnejšie vedecko-výskumné organizácie zamerané na výskum potravín, výživy a zdravia. "Cieľom je vytvoriť digitálnu infraštruktúru, ktorá umožní vedcom spájať a využívať výskumné údaje vytvorené z verejných, súkromných a spotrebiteľských zdrojov, a požiadať o jej zaradenie na európsku cestovnú mapu výskumných infraštruktúr," uvádza sa v materiáli. Slovensko by sa tak malo pripojiť ku zakladajúcim krajinám, ako sú Holandsko, Spojené kráľovstvo, Dánsko a Taliansko.
Z materiálu vyplýva, že Výskumná infraštruktúra pre potraviny, výživu a zdravie by mala byť plne funkčná po roku 2024.