Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Šéf rezortu diplomacie otvoril prvou prednáškou 19. ročník DUK

Na snímke druhá zľava starostka mestskej časti Bratislava-Staré mesto Zuzana Aufrichtová, tretí zľava riaditeľ bratislavského Divadla Aréna a organizátor DUK Juraj Kukura, uprostred rektor UK Marek Števček, piaty zľava podpredseda BSK pre zdravotníctvo Juraj Štekláč, šiesty zľava minister obrany SR Jaroslav Naď počas slávnostnej imatrikulácie študentov 19. ročníka Detskej Univerzity Komenského 2021 v Aule Univerzity Komenského v Bratislave 7. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslucháči vo veku deväť až 14 rokov absolvujú celkovo osem prednášok, ktoré v júli a auguste odprezentujú v sídle Divadle Aréna.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slávnostnou imatrikuláciou v Aule Univerzity Komenského v Bratislave sa v stredu začala Detská univerzita Komenského (DUK). V poradí 19. ročník DUK, ktorý počas tohto leta prebieha online aj prezenčne v súlade s platnými protipandemickými opatreniami, otvoril rektor UK Marek Števček.

Slovami "táto krajina potrebuje ľudí, ktorí chcú viac" zagratuloval deťom k rozhodnutiu študovať aj počas letných prázdnin minister obrany SR Jaroslav Naď. Úvodnú prednášku predniesol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na tému Prečo by sme mali byť diplomatickí aj v živote?.

Poslucháči vo veku deväť až 14 rokov absolvujú celkovo osem prednášok, ktoré v júli a auguste odprezentujú v sídle Divadle Aréna, hlavného organizátora projektu, univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci. Momentálne je povolená kapacita študentov denného štúdia 120 detí. Slávnostnú promóciu zažijú tí z nich, ktorí absolvujú aspoň päť z ôsmich prednášok. Dištančné online vzdelávanie je bezplatné a počet študentov nie je obmedzený, záujemcovia sa môžu prihlásiť do 16. júla prostredníctvom wwww.duk.sk. Na získanie absolventského diplomu budú musieť sledovať nielen streamované videoprednášky, ale absolvovať i online testy, ktoré zverejnia po prednáškach na www.dukonline.sk.

Na snímke študenti počas slávnostnej imatrikulácie v rámci 19. ročníka Detskej Univerzity Komenského (DUK) 2021 v Aule Univerzity Komenského v Bratislave 7. júla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Deti získavajú to najpodstatnejšie - návyky na sebazdokonaľovanie, na sebavzdelávanie sa a na to, že to jediné, čo vám nikto nikdy nemôže vziať, sú vaše vedomosti. Bol by som veľmi rád, keby tieto skúsenosti a návyky potom poslucháči DUK zúročili pri štúdiu na klasických univerzitách či už doma alebo v zahraničí," povedal pre TASR Števček.

"Témy, ktoré odznejú v rámci DUK, môžu prispieť k otvoreniu aj takých perspektív vnímania sveta, ktoré ostávajú v každodennom živote mimo pozornosti verejnosti. Prednášatelia zároveň ponúknu prehĺbenie poznania a súvislostí spätých s vybranými problémami," vysvetľuje prínos DUK pre deti Silvia Miháliková, jedna z tohtoročných lektoriek. V zozname prednášajúcich sú aj Martin Huba, člen Činohry SND, a Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Cyklus prednášok uzavrie 25. augusta Stephan Rauschenbach z Oxfordskej univerzity s témou Prečo potrebujeme elektróny, aby sme odfotili veľmi malé veci?.



V programe letného vzdelávania nechýbajú workshopy, medzi najobľúbenejšie patrí army workshop, v rámci ktorého deti navštívia Protilietadlovú raketovú brigádu v Nitre. Čaká ich aj pobyt na Planinke, výprava za umením v Danubiane, novinkou sú workshopy v Bibiane a návšteva Botanickej záhrady a ZOO.