Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Sestrám s odbornou prípravou v Rumunsku by sa mohla uznať kvalifikácia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerstvo doplnilo, že chce tiež zaviesť systém elektronických uznávacích doložiek, ktorý by predstavoval formu automatického uznávania stupňa dosiahnutého vzdelania.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Sestrám zodpovedným za všeobecnú starostlivosť, ktoré absolvovali odbornú prípravu v Rumunsku, by mohla byť na Slovensku uznaná odborná kvalifikácia. Zároveň sa má zaviesť koncept takzvaného automatického uznávania kvalifikácií v rámci členských krajín Európskej únie (EÚ) na pokračovanie v štúdiu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR tak reaguje na smernicu Európskeho parlamentu a odporúčanie Rady EÚ.

"Navrhuje sa ako príloha žiadosti vložiť výpis absolvovaných skúšok, z ktorého bude možné získať informácie, ktorými sa preukáže trvanie štúdia, kreditová záťaž, vstupné podmienky na štúdium, z ktorého doklad o vzdelaní je predmetom uznania, ako aj informácie o tom, či predmetný doklad oprávňuje pokračovať v štúdiu v štáte vydania dokladu o vzdelaní," uviedol rezort. Vzhľadom na to, že na členské štáty sa podľa neho uplatňuje doložka o uznaní, nebude toto doplnenie predstavovať dodatočnú záťaž pre uchádzačov z členských štátov EÚ.

Ministerstvo doplnilo, že chce tiež zaviesť systém elektronických uznávacích doložiek, ktorý by predstavoval formu automatického uznávania stupňa dosiahnutého vzdelania bez potreby absolvovania administratívneho procesu uznania zahraničného dokladu o vzdelaní. Reaguje tak na odporúčanie Rady EÚ. "Cieľom je zabezpečiť, aby vysokoškolská kvalifikácia získaná v jednom členskom štáte bola automaticky uznaná na rovnakom stupni na účely prístupu k ďalšiemu štúdiu v iných členských štátoch," vysvetlilo.

Novela zákona má nadobudnúť účinnosť 1. marca 2025.