Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Slovensko

Sestry i lekári odmietajú schválené konsolidačné opatrenia

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rovnako so schváleným konsolidačným balíkom nesúhlasia ani lekárski odborári.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. októbra (TASR) - Zástupcovia lekárov i sestier odmietajú konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektora zdravotníctva. Návrh, ktorý vo štvrtok schválil parlament, vnímajú ako ohrozenie funkčnosti slovenského zdravotníctva. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) aj Lekárske odborové združenie (LOZ) avizujú ďalšie kroky, ktorými chcú vládu prinútiť opatrenia v sektore zrušiť.

"Dnes parlament odštartoval kolaps zdravotníctva a my sa dostávame do pohotovosti, pretože stav zdravotnej starostlivosti našich pacientov je ohrozený. Schválenie konsolidačného balíka je priamy útok na každého z nás - na našu prácu, na naše životy a na budúcnosť zdravotníctva v tejto krajine," skonštatovalo odborové združenie sestier s tým, že parlament týmto krokom rozpútal nezmyselnú vojnu medzi rezortom zdravotníctva, pacientmi a vládou.

OZ SaPA upozornilo, že sa nebude nečinne prizerať na rozklad zdravotníctva a neustúpi. Vyzýva preto odborové a stavovské organizácie pôsobiace v ústavnej zdravotnej starostlivosti na spoločné kroky, ktorými prinútia vládu konsolidačné opatrenia zrušiť. "Toto je budíček pre nás všetkých, zdravotníkov, aby sme sa spojili a ukázali, že nenecháme zdravotníctvo padnúť. (...) Prosíme verejnosť aj pacientov o podporu, pretože sa to dotkne nás všetkých, všetci sme potencionálni pacienti," poznamenalo združenie. Dodalo, že o ďalších krokoch bude informovať.

Schválené konsolidačné opatrenia odmieta aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. "Bez akékoľvek dialógu so zúčastnenými stranami vláda SR a poslanci Národnej rady SR (79) schválili opatrenia, ktoré sa výrazne dotknú kvality starostlivosti o našich pacientov, spôsobia ďalší odliv zdravotníckych pracovníkov, čim dosiahneme jedno - väčšie preťaženie zdravotníckeho personálu, viac chýb v starostlivosti a nárast odvrátiteľných úmrtí," uviedla. Kritizuje vládu, že namiesto hľadania úspor a rozumnej konsolidácie vo výdavkoch v zdravotníckom systéme pristúpila "k zdieraniu zdravotníckych pracovníkov". Komora zároveň avizovala, že aktivity odborových organizácií v zdravotníctve podporí.

Rovnako so schváleným konsolidačným balíkom nesúhlasia ani lekárski odborári. Deklarujú, že rozhodnutie vlády vyvolá avizované zbieranie výpovedí lekárov v nemocniciach. "Vláda týmto spôsobuje úplne zbytočný konflikt. Náš postoj je známy - takéto hrubé porušenie a nedodržiavanie Memoranda z roku 2022 medzi lekármi a vládou SR nemôžeme akceptovať," vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský. Dodal, že odborári majú v súčasnosti vyzbieraných už 2835 výpovedí z nadčasovej práce lekárov z 28 slovenských nemocníc. "Toto číslo len jasne ukazuje silu a jednotu lekárov, ktorí sú ochotní bojovať za zdravotný personál a lepšie fungovanie celého zdravotníctva," skonštatoval.