Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Sestry požiadali ministra, aby sa konsolidácia nedotkla ich miezd

Na snímke zľava členka odborového združenia (OZ) sestier a pôrodných asistentiek (SaPA) Daniela Kubalová, predsedníčka OZ Monika Kavecká a podpredsedníčka OZ Gabriela Nováková počas brífingu odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. októbra (TASR) - Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) na štvrtkovom rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) požiadalo, aby sa konsolidačné opatrenia vôbec nedotkli miezd zdravotníkov. Po stretnutí so šéfom rezortu o tom informovala prezidentka združenia Monika Kavecká. Šaško podľa jej slov zatiaľ žiadne konkrétne opatrenia nepredstavil.

"My sme dali jasný odkaz a prosbu ministerstvu, aby sa zákon 578 vôbec neotváral, aby sa vrátil na pôvodnú podobu, a potom, aby sme rokovali o ďalších nastaveniach, pretože v oblasti sestier a pôrodných asistentiek tá situácia je nie že riziková, je kritická," povedala Kavecká. Minister podľa jej slov nepredstavil žiadne konkrétne návrhy riešenia situácie. "Vyjadril sa vo všeobecnej rovine, v rovine možno kompromisu, ale nič konkrétne," uviedla.



Pripomenula, že sestry naďalej pokračujú v zbieraní výpovedí z nadčasov. "Presné čísla nemáme, pretože sme ešte vlastne na začiatku, ale ozýva sa nám hlavne Bratislava, tá nespokojnosť je obrovská," priblížila. Dodala, že OZ SaPA takisto monitoruje situáciu v súvislosti s podávaním riadnych výpovedí.

Ak vláda neustúpi, privedie podľa jej slov zdravotníctvo do úplnej krízy. "Pacient to pocíti úplne najviac, pretože keď my máme v ústave garantovanú bezplatnú, dostupnú, kvalitnú, tak tá zdravotná starostlivosť bude nekvalitná, pretože bude nedostupná, pretože ten personál tam nebude. Tu je už potom život ohrozujúci stav," skonštatovala prezidentka združenia.

Minister začal v pondelok (14. 10.) rokovania so zástupcami zdravotníkov. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Riešenie chce predstaviť do konca týždňa.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.