Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na celom Slovensku treba počítať s búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. júna (TASR) - Na celom Slovensku treba do pondelka (1. 7.) počítať s búrkami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Košický kraj a väčšinu Prešovského kraja. Rovnako tak pre okresy Bánovce nad Bebravou, Myjava a Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji a okresy Senica a Skalica v Trnavskom kraji. Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami s priemerom dva centimetre.

Pre zvyšnú časť Slovenska platia výstrahy prvého stupňa. V týchto okresoch je podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, nárazmi vetra 65 až 85 km/h a s krúpami.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa. Platia pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča a Čadca. Meteorológovia očakávajú prívalové zrážky pri búrkach, a tým prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch.