Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na niektorých miestach treba počítať s hmlou

Na snímke v hmle sa strácajúci Most SNP v Bratislave 24. novembra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstrahy platia pre viaceré okresy Banskobystrického a Žilinského kraja, ale tiež pre okres Malacky v Bratislavskom kraji a okres Senica v Trnavskom kraji.

Bratislava 11. januára (TASR) - V niektorých okresoch západného a stredného Slovenska treba v pondelok ráno počítať s hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Výstrahy platia pre viaceré okresy Banskobystrického a Žilinského kraja, ale tiež pre okres Malacky v Bratislavskom kraji a okres Senica v Trnavskom kraji.

V niektorých oblastiach Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického kraja platia zároveň výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami. Podľa meteorológov dosahuje teplota miestami mínus 16 stupňov Celzia. "Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch," konštatuje SHMÚ.

Slovenská správa ciest (SSC) informuje, že všetky sledované diaľničné úseky na území SR, cesty I., II. a II. triedy, ako aj horské priechody sú momentálne zjazdné. Povrch ciest je zväčša suchý až vlhký, na niektorých miestach v hornatejších oblastiach môže byť kašovitý, utlačený alebo zľadovatelý sneh.

Na svojej webovej stránke zjazdnost.sk však vodičov upozorňuje na poľadovicu na úseku cesty I/74 Humenné - Modra nad Cirochou. S hmlou s dohľadnosťou do 100 metrov treba počítať v lokalitách Senica, Sekule, Malacky, Komárno, Hurbanovo, Šrobárová, Lučenec, Fiľakovo, Čebovce a Dolný Kubín. Varuje tiež pred možným vytváraním námrazy a poľadovice na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách.