Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Ochladenie prinieslo výrazné zmeny teplôt zo dňa na deň

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Meteorológovia pripomínajú, že počas predchádzajúceho víkendu sa na celom Slovensku vyskytli mrazy, rozsahom a trvaním zatiaľ v začínajúcej sa novej zimnej sezóne najvýraznejšie.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Kým v prvých dvoch novembrových dekádach boli zaznamenané až extrémne hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu pre príslušný deň, teploty na rozhraní druhej a tretej dekády ovplyvnilo ochladenie.

"Napríklad na Lomnickom štíte klesla teplota vzduchu z jedného dňa na druhý z plus štyroch stupňov Celzia vo štvrtok 19. novembra na mínus 16,3 stupňa v piatok 20. novembra," priblížil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti pri klimatologickom zhodnotení uplynulého 47. týždňa.



Meteorológovia pripomínajú, že počas predchádzajúceho víkendu sa na celom Slovensku vyskytli mrazy, rozsahom a trvaním zatiaľ v začínajúcej sa novej zimnej sezóne najvýraznejšie. Najsilnejší prízemný mráz dosiahol hodnoty nižšie ako mínus desať stupňov Celzia.

"Napríklad v Poprade bolo mínus 11,6 a v Dudinciach mínus 11,5 stupňa," informoval SHMÚ. "Pomerne silný mráz v úrovni dvoch metrov nad zemským povrchom bol aj v nížinách, napríklad v Hurbanove to bolo mínus 5,1, v Nitre a v Trebišove mínus 5,5, v Košiciach mínus 6,5 a v Piešťanoch mínus 7,3 stupňa Celzia," dodali meteorológovia.