Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Pozor si treba dávať aj na vietor, v noci má zosilnieť

Na snímke žena s vyvráteným dáždnikom v daždivom a veternom počasí v Bratislave 14. septembra 2024. Foto: TASR- Jaroslav Novák

SHMÚ upozornil na to, že vietor môže spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Pozor si počas víkendu treba dávať okrem dažďov aj na silný vietor. Zosilnieť má pre rozdiel v tlaku vzduchu, ktorý zosilnie pre tlakovú níž, ktorá sa bude v noci z južného Poľska cez Žilinský kraj nad Podunajskú nížinu presúvať ďalej na juh. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že silný vietor môže spôsobiť väčšie škody.

"Nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku, predovšetkým v západnej polovici presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu. Najvyššie nárazy očakávame na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený padavým vetrom," priblížili meteorológovia na sociálnej sieti.

S podobne silným vetrom treba podľa nich rátať aj na krajnom juhozápade. Vysvetlili, že na pomedzí Rakúska, juhozápadu Slovenska a severovýchodu Maďarska je najvýraznejší rozdiel v tlaku vzduchu. "Na hrebeňoch hôr bude vietor ešte silnejší, očakávame silnú víchricu s nárazmi aj nad 130 kilometrov za hodinu," dodali.

SHMÚ upozornil na to, že vietor môže spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch. "Na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie," podotkol. Najväčšie riziko je tak podľa neho v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine. "Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje 'len' 70 kilometrov za hodinu," uzavrel.