Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Stredajšie teploty sú na koniec februára extrémne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Absolútny zimný rekord však podľa meteorológov zatiaľ prekonaný nebol.

Bratislava 24. februára (TASR) - Stredajší februárový deň na Slovensku nepripomína svojimi teplotami zimu, ale miestami skôr pokročilú jar. Namerané teplotné hodnoty sú podľa meteorológov bežné skôr na prelome marca a apríla, koncom februára ide o extrémy. Konštatuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Denné rekordy boli pokorené na mnohých miestach, dokonca miestami sme zaznamenali aj vôbec najvyššiu zimnú teplotu pre dané stanice," približuje SHMÚ s tým, že najteplejšie nebolo v nížinách, ale v trochu vyšších polohách približne v nadmorských výškach 200 až 700 metrov.

Ide napríklad o Prievidzu (20 stupňov Celzia), Žiar nad Hronom, Banskú Štiavnicu a Brezno (zhodne 19 stupňov Celzia), Čadcu, Žilinu a Modru - Piesok (zhodne 18 stupňov Celzia), Malý Javorník (17 stupňov Celzia), ale tiež Telgárt, Liesek a Lom nad Rimavicou (zhodne 16 stupňov Celzia) či Oravskú Lesnú (15 stupňov Celzia).

Absolútny zimný rekord však podľa meteorológov zatiaľ prekonaný nebol. Ten je naďalej spojený so Žihárcom, keď tam v roku 2019 bolo nameraných 20,6 stupňa Celzia. "Zajtra nás však čaká ešte jeden extrémne teplý deň, teda stále nie je vylúčené, že spoznáme nový zimný rekord," poznamenáva SHMÚ.