Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Teplé a suché podmienky môžu vyústiť do lesných požiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Súčasťou programu seminára okrem odborných prednášok bude i diskusia zameraná na už existujúcu prevenciu pred lesnými požiarmi, ale aj na opatrenia, ktoré bude vhodné zaviesť do budúcnosti.

Nemšová 24. októbra (TASR) - Teplé a suché podmienky môžu vyústiť do výskytu požiarov v lesných porastoch. Ukázala to i uplynulá letná sezóna, počas ktorej požiare vznikli nad obcou Pohorelá, na Tomášovskom výhľade či v Ludrovskej doline. Poukázal na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý sa touto problematikou bude zaoberať spolu s Lesmi SR na štvrtkovom odbornom seminári v Nemšovej.

"Zmiernenie negatívnych dopadov sucha, horúčav a požiarneho nebezpečenstva je hlavnou motiváciou pre intenzívne zapojenie sa do projektu Clim4Cast (Interreg CE), ktorý sa okrem vývoja predpovedného nástroja zameriava aj na návrh proaktívneho prístupu k manažmentu eliminácie negatívnych vplyvov spomínaných nebezpečných javov," priblížil hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Súčasťou programu seminára tak okrem odborných prednášok bude i diskusia zameraná na už existujúcu prevenciu pred lesnými požiarmi, ale aj na opatrenia, ktoré bude vhodné zaviesť do budúcnosti. Všetky podnety a komentáre odborníci využijú na prípravu na mieru "šitých" a pre prax využiteľných nástrojov a mechanizmov pre lepšiu pripravenosť na výskyt sucha, vĺn horúčav a s nimi spojeného požiarneho nebezpečenstva.