Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Šimečka: Môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nie lídra opozície

Na snímke opoziční poslanci z hnutia Progresívne Slovensko (PS) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) odchádzajú rokovacej sály počas tajného hlasovania o odvolávaní podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS, hore piaty sprava) počas 19. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času, odkázal šéf PS v stanovisku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. septembra (TASR) - Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR, ale nemôže odvolať lídra opozície. Šimečku v utorok parlament z funkcie odvolal.

Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. "Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času," odkázal šéf PS v stanovisku.



Zároveň poukázal na problémy, ktoré podľa neho vláda nerieši. "Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama," skonštatoval. "Gratulujem Robertovi Ficovi, síce mu to trvalo vyše 30 rokov 'poslancovania' a 'premiérovania', ale konečne našiel svätý grál, ako vládnuť pre ľudí na Slovensku," doplnil Šimečka.

Svoje odvolanie považuje za osobnú pomstu Fica. Podotkol, že koalícia namiesto riešenia problémov venuje pozornosť jeho partnerke či mame. Je to podľa neho po prvý raz v dejinách, keď odvolali opozičného podpredsedu NR SR. "Nebudem sa ani mstiť, ani nebudem zatrpknutý, nebudem sa znižovať na úroveň vládnej koalície," povedal Šimečka s tým, že bude o to dôslednejšie a tvrdšie pracovať na tom, aby vládnu garnitúru po voľbách vymenili. "Pre túto chvíľu nebudeme navrhovať nikoho," odpovedal Šimečka na otázku, či PS bude navrhovať jeho nástupcu.

Šéfa PS z funkcie podpredsedu NR SR odvolal parlament v tajnom hlasovaní 76 hlasmi zo 77 prítomných. Opoziční poslanci vopred avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Vyčítali mu podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Kritizovali ho aj za organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie. Šimečka bral kritiku ako pomstu za jeho opozičnú prácu.