Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

Šimečka rešpektuje ÚS, ale mrzí ho, že vláda dosiahla svoj zámer

Na snímke podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. júla (TASR) - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ale mrzí ho, že vláda vďaka nemu dosiahla svoj zámer. Podľa neho docielila zníženie trestov a skrátenie premlčacích lehôt pre zlodejov, korupčníkov a iných kriminálnikov. Uviedol to v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS. V tejto súvislosti podľa neho ide o zlyhanie vlády a ministerstva spravodlivosti a je rád, že sa deštruktívnym návrhom zabránilo.

"Presadili amnestie pre svojich ľudí, na hulváta a proti verejnému záujmu. To je zlá správa pre spravodlivosť aj bezpečnosť ľudí na Slovensku," doplnil Šimečka. Potvrdilo sa však podľa neho, že navrhnutá novela trestných kódexov bola z časti v rozpore s ústavou. "Ústavný súd to skonštatoval pri ustanoveniach, ako je spätné otváranie dohôd o vine a treste či použitie nezákonného dôkazu v prospech obvineného," podotkol.

Ako uviedol, potvrdilo sa tiež, že dôvody pre použitie skráteného legislatívneho konania musia byť dôkladne zvažované a nesmú sa používať svojvoľne. "Takto sa jednoducho nemajú prijímať zákony. V PS na to upozorňujeme od začiatku a ústavní sudcovia to dnes verejne potvrdili, hoci rozhodli konzervatívne a v tomto konkrétnom prípade nezastavili celú novelu," zdôraznil.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.