Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Šipoš: Koaliční poslanci nemajú záujem diskutovať,potláčajú demokraciu

Na snímke zľava poslanci NR SR Michal Šipoš (Slovensko), Veronika Remišová (Za ľudí) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 12. schôdze NR SR v Bratislave 21. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šipoš pripomenul, že keď bolo hnutie Slovensko (vtedy hnutie OĽANO, pozn. TASR) vo vláde, vtedajšia opozícia sa pokúšala osemkrát odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR nemajú záujem diskutovať, nechcú počuť pravdu, potláčajú demokraciu, keď obmedzujú diskusiu v parlamente. Po ďalšom neúspešnom pokuse začať schôdzu o odvolávaní ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) to vyhlásil predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš.

"Vládni poslanci nemajú záujem diskutovať, nechcú počuť pravdu, potichu tu nastáva normalizácia, potláčajú demokraciu, keď v Národnej rade SR nie je možné diskutovať, nie je možné odvolať ministra, nie je možné povedať im do očí pravdu," vyhlásil Šipoš. Situáciu porovnal k začiatku okupácie bývalej Československej socialistickej republiky, ku ktorej došlo pred 56 rokmi, 21. augusta 1968. "Prišli sem vojaci na pokyn normalizátorov, na pokyn okupantov, ktorí chceli umlčať pravdu," skonštatoval poslanec. Dodal, že koalícia napríklad nerešpektuje protesty ľudí v uliciach a začala normalizačné procesy vo verejnoprávnej televízii.

Šipoš pripomenul, že keď bolo hnutie Slovensko (vtedy hnutie OĽANO, pozn. TASR) vo vláde, vtedajšia opozícia sa pokúšala osemkrát odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. Koaliční poslanci podľa Šipoša umožňovali o návrhoch rokovať.

Parlament nebol v stredu ani na ďalší pokus uznášaniaschopný na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu ministra spravodlivosti. Neprezentovalo sa dostatok poslancov. Návrh na odvolanie preto zaradia na septembrovú schôdzu.

Odvolanie Suska iniciovali opoziční poslanci. Namietali okrem iného jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí.