Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Slovensko

SK8: Skoro polovica respondentov nepociťuje prínos z eurofondov

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja a zvolený predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič. Foto: TASR Roman Hanc

Prieskum realizovala agentúra Median SK v období od 30. apríla do 7. mája na reprezentatívnej vzorke 1006 respondentov.

Bratislava 28. mája (TASR) - Takmer polovica (48 percent) respondentov vo svojom živote nepociťuje prínos z projektov financovaných z eurofondov. Prínos pociťujú najmä mladší obyvatelia do 39 rokov. Vyplýva to z prieskumu Združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8) o vnímaní obyvateľov samosprávnych krajov v oblastiach regionálneho rozvoja, eurofondov, stredoškolského vzdelávania, sociálnych služieb a cestovného ruchu. Realizovala ho agentúra Median SK v období od 30. apríla do 7. mája na reprezentatívnej vzorke 1006 respondentov.

"Z hľadiska vplyvu členstva Slovenska v Európskej únii takmer polovica respondentov uviedla, že to má pozitívny vplyv hlavne na zlepšovanie oblastí ako životné prostredie a environmentálne investície (48 percent), ekonomický rast (46 percent) a zlepšovanie kvality života (45 percent)," uviedlo SK8.

Zároveň 84 percent respondentov si myslí, že o rozvoji a problémoch regiónov by sa malo rozhodovať na úrovni územnej samosprávy. Medzi najdôležitejšie oblasti rozvoja regiónov z pohľadu investícií označili napríklad zdravotnú starostlivosť (63 percent), dopravnú infraštruktúru (55 percent), životné prostredie (42 percent) a školstvo (40 percent). Za menej dôležité oblasti považujú výskum, vývoj a inovácie (11 percent), priemysel (12 percent) či šport (18 percent).

"V oblasti stredoškolského vzdelávania vyjadrilo spokojnosť so súčasnou kvalitou 49 percent respondentov. Veľká väčšina hodnotí všetky aspekty stredoškolského vzdelávania ako priemerné až podpriemerné," ozrejmilo združenie. Najlepšie hodnotené oblasti boli podľa neho poskytované vedomosti, kvalita pedagógov a sociálna rovnosť a inklúzia. Za najväčší problém zas považujú nedostatočné financovanie zo strany štátu, reflektovanie potrieb súčasného trhu práce a učené zručnosti.

"V prípade kvality sociálnych služieb prevažuje nespokojnosť u 52 percent respondentov oproti 39 percentám spokojných. Samotná nespokojnosť prevláda vo všetkých samosprávnych krajoch okrem Prešovského samosprávneho kraja," priblížilo SK8. Zároveň pri cestovnom ruchu prevažovala spokojnosť s kvalitou služieb u 59 percent respondentov. "Za dobrú správu pre slovenské regióny považujeme, že 62 percent dopytovaných preferuje dovolenku na Slovensku. Naproti tomu veková kategória do 29 rokov preferuje dovolenku v zahraničí (61 percent)," uzavrelo združenie.