Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

SNS odmieta dezinformácie o brannej výchove v médiách

Na snímke predseda SNS Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Národniari chcú v rámci vyučovacieho procesu pripravovať žiakov a študentov na obranu vlasti a riešenie krízových situácií, avšak modernou formou, nie návratom do roku spred 1989.

Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) sa v dnešnom stanovisku ohradzuje voči dezinformáciám, ktoré v posledných dňoch publikovali viaceré médiá a komentátori v súvislosti s opätovným zavedením brannej výchovy do škôl. Národniari chcú v rámci vyučovacieho procesu pripravovať žiakov a študentov na obranu vlasti a riešenie krízových situácií, avšak modernou formou, nie návratom do roku spred 1989.

Rezorty školstva a obrany v súčasnosti podľa nich hľadajú najvhodnejšiu formu tak, aby sa mladí ľudia v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu naučili, ako reagovať v krízových situáciách vzniknutých vplyvom priemyselných a ekologických havárií, dopravných nehôd, živelných pohrôm a prírodných katastrof, prípadne vplyvom extrémizmu.

"Ak niekto tvrdí, že branná výchova a jej vyučovanie na školách je v súčasnosti nepotrebná, tak zavádza. Je neprípustné, aby žiaci a často aj ich učitelia nevedeli reagovať v krízových situáciách. Samozrejme, tejto téme sa treba venovať s ohľadom na súčasné spoločenské dianie, moderne, tak aby išlo o progres a nie návrat do minulosti," uviedol predseda SNS Andrej Danko, ktorý je iniciátorom programovej tézy o návrate brannej výchovy.

V rámci napĺňania programu SNS pre Bezpečný a Vzdelaný štát ministerstvo obrany v tomto roku pripravilo tzv. branné hry pre študentov stredných škôl vo všetkých samosprávnych krajoch. Po prediskutovaní školskej reformy zaujme SNS stanovisko, kde predstaví najvhodnejšiu formu zvýšenia brannej zdatnosti na školách.