Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Slovensko

Protikorupčný orgán vyzval SR na plnú implementáciu jeho odporúčaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výzva prichádza po návšteve zástupcov predmetnej skupiny v Bratislave 26. septembra, ktorá nadväzovala na jej zistenia z decembra 2023, podľa ktorých Slovensko nepreukázalo dostatočný pokrok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel/Štrasburg 27. septembra (TASR) - Protikorupčný orgán Rady Európy (RE) - Skupina štátov proti korupcii (GRECO) - v piatok vyzval Slovenskú republiku, aby plne implementovala jeho odporúčania na predchádzanie korupcii a posilňovanie integrity v rámci orgánov ústrednej vlády a polície. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na tlačovú správu skupiny GRECO.

Výzva prichádza po návšteve zástupcov predmetnej skupiny v Bratislave 26. septembra, ktorá nadväzovala na jej zistenia z decembra 2023, podľa ktorých Slovensko nepreukázalo dostatočný pokrok pri implementácii odporúčaní adresovaných krajine v rámci piateho kola hodnotenia. To viedlo k zavedeniu právneho postupu skupiny GRECO proti Slovensku pre nedodržanie pravidiel, píše sa v tlačovej správe.

Delegácia GRECO, na čele s predsedom skupiny Marinom Mrčelom, sa stretla s premiérom Robertom Ficom, predsedom Zboru poradcov predsedu vlády Erikom Kaliňákom, generálnou riaditeľkou Sekcie bezpečnosti štátu a prevencie korupcie Andreou Pobocikovou, štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra Luciou Kurilovskou a štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti Milanom Hodásom. Ako sa ďalej v správe píše, návšteva ponúkla príležitosť prediskutovať optimálne spôsoby dosiahnutia legislatívnych a politických zmien odporúčaných GRECO.

Predstavitelia protikorupčného orgánu RE podľa tlačovej správy vzali na vedomie dodatočné informácie poskytnuté počas návštevy a uvítali ubezpečenia o záväzku slovenských orgánov na najvyššej úrovni implementovať odporúčania skupiny GRECO. "Za šesť rokov po prijatí hodnotiacej správy o Slovenskej republike boli v plnej miere implementované len tri z 21 odporúčaní. Dôrazne nabádame slovenskú vládu, aby prijala rýchle a účinné opatrenia na implementáciu otvorených odporúčaní," uvádza sa v tlačovej správe.

Slovenská strana by mala podľa výzvy GRECO prijať kódex správania pre osoby s najvyššími výkonnými funkciami, vrátane praktických usmernení a zavedenia náležitého monitorovacieho a vynucovacieho mechanizmu. Slovensko by tiež malo posilniť systém majetkových priznaní osôb s najvyššími výkonnými funkciami a policajtov prostredníctvom zverejňovania väčšieho množstva informácií obsiahnutých v priznaniach a zabezpečenia primeraného overovania a uplatňovania sankcií v prípade porušenia.

Ďalej by slovenská strana podľa orgánu mala v pravidelných intervaloch uskutočňovať kontrolu bezúhonnosti štátnych tajomníkov, politických poradcov a policajtov. Slovensku podľa skupiny GRECO chýba uplatňovanie určitých obmedzení po odchode zo zamestnania, pokiaľ ide o príslušníkov polície a o najvyššie výkonné funkcie.

Výzva GRECO požaduje aj posilnenie záruk týkajúcich sa nestrannosti vyšetrovania sťažností na pochybenia polície a zlepšenie účinnosti ochrany oznamovateľov korupcie.

Protikorupčný orgán Rady Európy posúdi opatrenia prijaté slovenskými orgánmi s cieľom implementovať odporúčania z piateho kola a ich účinnosť na plenárnom zasadnutí v roku 2025 na základe informácií, ktoré jej slovenské orgány poskytnú koncom roka 2024.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)