Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

SLK: Navrhované konsolidačné opatrenia povedú k odlivu zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Navrhované konsolidačné opatrenia sa týkajú spomalenia valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá na jeden rok i transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Jasná 28. septembra (TASR) - Navrhované konsolidačné opatrenia v zdravotníctve povedú k odlivu zdravotníckych odborníkov do zahraničia a k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Zhodli sa na tom delegáti sobotňajšieho Snemu Slovenskej lekárskej komory (SLK) v Jasnej.

"Chápeme nutnosť konsolidácie štátneho rozpočtu, ale sme presvedčení, že v systéme zdravotníctva a v iných odvetviach je možné hľadať aj iné možnosti úspor, preto limitovanú valorizáciu platov nepovažujeme za šťastné riešenie," uviedla SLK v tlačovom vyhlásení

Delegáti Snemu SLK zároveň žiadajú o prehodnotenie financovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Národného centra zdravotníckych informácií a Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby tak, aby neboli financované z verejného zdravotného poistenia.

Navrhované konsolidačné opatrenia v zdravotníctve sa týkajú spomalenia valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok i transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Návrh, ktorý poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania, kritizuje okrem zástupcov zdravotníckych organizácií aj opozícia.